Početna - KULTURA - Završena prva faza uređenja Amerikanskih vrtova

Završena prva faza uređenja Amerikanskih vrtova

Posjet Amerikanskim vrtovima i Okrugli stol “Umjetnost, kulturna baština i turizam”

Uvaženi gosti iz Beča koji ovih dana borave u Opatiji povodom Bečkog tjedna imali su priliku među prvima preći preko pješačkog nathodnika nad Novom cestom i vidjeti kako sada, nakon završene prve faze uređenje, izgleda opatijski botanički vrt, poznatiji kao Amerikanski vrtovi.

Daleke 1926. godine Mađar prezimena Kuczor, koji se obogatio kao trgovac u Americi, posebice od uzgoja i prodaje paprika, izgradio je u Opatiji botanički vrt s pogledom na čitav Kvarner. Botanički vrt se prostire na površini od osam tisuća četvornih metara i terasastog je oblika, a uskoro će biti i službeno otvoren za javnost.

Osim što će pojedini dijelovi vrta uskoro postati ružičnjak, vrt kamelija i magnolija, planira se i uređenje malog ugostiteljskog objekta. Obnovljene će biti i kućice koje se nalaze u vrtovima, a u njima bi se, primjerice, mogle uzgajati orhideje, kaktusi ili neko drugo egzotično bilje,  koje bi se građanima ponudilo za kupnju, a vrtlari-amateri bi mogli dobiti i pokoji savjet o uzgoju. Prostor je iznimno atraktivan i za vjenčanja na otvorenom.

U vrtu su postavljene nove kamene klupice napravljene u duhu starih vremena, zahvaljujući donatorima ovog opatijskog projekta.

Nakon obilaska Amerikanskih vrtova, u Hotelu Admiral održan je okrugli stol u organizaciji Agencije za europsku integraciju i gospodarski razvoj, pod pokroviteljstvom Grada Opatije na temu „Umjetnost, kulturna baština i turizam, zajednički odnos kroz održivi razvoj i očuvanje povijesnih gradova.“

Na tom području Opatija ima bogato iskustvo, ali može još mnogo naučiti od primjera Beča i Austrije.

– Općine Matulji, Lovran i Mošćenička Draga te Grad Opatija svoju baštinu nastoje promovirati i unaprjeđivati kao jedinstvena cjelina: Opatijska rivijera, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić na otvaranju skupa, a zatim je održao i prezentaciju projekta Amerikanskih vrtova čija je prva faza završena. O važnosti  zaštite i promocije prirodne baštine govorila je i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ Koraljka Vahtar Jurković, a u ime Bečkih gradskih parkova Margit Grassinger, voditeljica Odjela za razvoj i upravljanje projektima.

Predstavljeni su i projekti Muzeja Grada Rijeke: stalni postav u palači Riječkog trgovačkog društva iz 18. stoljeća te stalni postav na Titovom brodu Galeb, s kojima Grad Rijeka ulazi u 2020., kada će ponijeti prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

GRAD OPATIJA – Javni poziv za financiranje javnih potreba u 2021.

Prijave do 16. studenog 2020. Na temelju članka 6. Pravilnika o financiranju javnih potreba, gradonačelnik Grada Opatije raspisuje JAVNI POZIV ...