Početna - IZDVOJENO - Žejanski i vlaški jezik slave svoje dane
zija_de_vlaska_limba

Žejanski i vlaški jezik slave svoje dane

Danas i sutra žejanski i vlaški jezik, endemski jezici učarskog kraja,  proslavit će svoje dane. Danas, 6. kolovoza s početkom u 19 sati održati će se u Šušnjevici na trgu ispred crkve tradicionalna manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika, posvećena vlaškom jeziku. Organizatori manifestacije koja se održava u sklopu projekta Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika su udruga Spod Učke te udruga Tragovi.

Na programu će biti dječji igrokaz na vlaškom jeziku ”Nono ši nåpu”/”Djed i repa”, kojeg je prema tradicionalnoj ruskoj priči na vlaški jezik koji se govori u Šušnjevici i okolici priredila Viviana Brkarić iz udruge Spod Učke. Igrokaz izvode polaznici dječje igraonice Puljići/Ptičice. Nakon igrokaza će dr. sc. Zvjezdana Vrzić iz Udruge Tragovi, autorica projekta i ujedno autorica slikovnice ”Šćorica de lisica ši de lupu”/”Priča o lisici i vuku” predstaviti ovu publikaciju. Slikovnica je nastala na temelju tradicionalne priče o lisici i vuku zabilježenoj na vlaškome jeziku. Manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika financirana je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske i Primorsko-goranske županije te općina Matulji i Kršan.

Dan kasnije, u nedjelju 7. kolovoza u prostorijama bivše područne škole u Žejanama održat će se Zija de žejånska limba 2016./Dan žejanskog jezika 2016. Manifestacija posvećena žejanskom jeziku i organizirana u sklopu projekta Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika, ove se godine održava po osmi put. U sklopu prijepodnevnog programa bit će organizirana radionica za roditelje djece polaznika Dječje jezične igraonice na žejanskom jeziku Žejančići koju će voditi autorica projekta dr. sc. Zvjezdana Vrzić i voditeljica igraonice Adrijana Gabriš.

Nakon toga će u službenom dijelu programa, koji počinje u 12 sati, dr. sc. Gašper Mithans iz Znanstveno-istraživačkog centra Univerze na Primorskem iz Kopra predstaviti međunarodni projekt ”Burnt in memories/Palež u sjećanjima”.

– Dr. sc. Mithans voditelj je ovoga projekta sufinanciranog od strane Europske unije u okviru programa Europa za građane. Projekt teži svojim aktivnostima osobito kod mlađih naraštaja povećati osviještenost sjećanja na stradavanja naselja i ljudi u Drugome svjetskome ratu, na zemljopisnom području tzv. Julijske krajine, multietničkom pograničnom području između Italije, Slovenije i Hrvatske, kazao je Robert Doričić iz Udruge Žejane.
U nastavku će programa Dana žejanskog jezika dr. sc. Vrzić iz Udruge ”Tragovi” ujedno autorica slikovnice ”Šćorica de lisica ši de lupu” predstaviti ovu publikaciju koja je nastala na temelju tradicionalne priče o lisici i vuku zabilježenoj na vlaškome jeziku koji se govori u Šušnjevici i okolici. Na kraju ovogodišnjeg Dana žejanskog jezika bit će predstavljen kratki dokumentarni film ”An kovačije la Pepo/U Josipovoj kovačnici”, koji će predstaviti autor Robert Doričić. Program Zija de žejånska limba 2016./Dan žejanskog jezika 2016. financiran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranske i Istarske županije te općina Matulji i Kršan.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...