Početna - IZDVOJENO - Željko Reiner i Božo Petrov pokazali dodirne točke u svojim stajalištima
reiner

Željko Reiner i Božo Petrov pokazali dodirne točke u svojim stajalištima

Nositelj prve izborne jedinice liste HDZ-a i Domoljubne koalicije Željko Reiner te lider Mosta Božo Petrov pokazali su u razgovoru za televiziju N1 i dodirne točke u svojim stajalištima.

Metkovski gradonačelnik je po pitanju teritorijalnog ustroja Hrvatske naglasio kako je broj općina i županija neprihvatljiv te je u tom smislu potreban reustroj.

”Mirela Holy mi je jednom replicirala kako se lako zalagati za reformu ako ne dotiču lokalnu samoupravu. Evo jedan primjer sa sastanka na okruglom stolu iz doline Neretve. Ja se zalažem za jedinstvenu općinu Neretva, možda je preradikalno iako nas ima samo 35 tisuća. Ali trebao bi barem lokalnih samouprava gdje se može napraviti učinkovitiji rad lokalnih samouprava”, rekao je Petrov te dodao kako se uvijek treba polaziti s vlastite strane pa onda drugdje provoditi promjene.

Reiner je naglasio kako ne vidi posebnog razloga zašto se ne bi moglo razgovarati o pitanju reformi jedinica lokalne samouprave.

”Jedinice lokalne samouprave koje se ne mogu izdržavati nemaju smisla, a toga ima. Ne vidim zašto ne bi provodio dogovor nenasilno, administrativno, ne vidim razloga za protivljenje. To je predmet dogovora i konsenzusa”, rekao je Reiner.

Komentirao je i stavku o rasterećenju dohotka i administracije za poduzetnike, za koju je rekao i da je još jedna točka o kojoj HDZ i Most imaju gotovo istovjetne stavove.

”Hrvatska se neće moći pomaknuti u povećanju investicija ako ne pojednostavnimo birokraciju, ne omogućimo onome tko želi investirati novac da to napravi što brže i bezbolnije. Tijekom mandata ove Vlade, porezni propisi su se mijenjali 47 puta, više nego jednom mjesečno. Tko bi uložio ozbiljan novac u jednu sredinu ako ona ne zna što će dogoditi za mjesec dana? Porezni sustav treba mijenjati, smanjiti administraciju na minimum, mora funkcionirati”, dodao je Reiner.

Smatra kako se podatkom o višku zaposlenih manipulira.

“Pitanje je efikasnosti i distribucije zaposlenih. Negdje je višak, a negdje manjak. Zašto ne bi došlo do redistribucije, važno je produciraju li i jesu li pravi servis građana i poduzetnika, posebno malih, a Most na tome inzistira, koliko vidim”, rekao je Reiner.

Petrov smatra kako je jedno od rješenja ubrzana i moderna tehnologija te debirokratizacija sustava i pojednostavljenje propisa.

”Te stvari treba pročešljati, tu su zakoni stari godinama. Sustav je postajao sve kompleksniji, umjesto da bude otvoreniji a tržište fluentnije”.

“Nakon prvih reformi u javnom sektoru, pravosuđu, odnosno dvije godine nakon prvih reformi, treba vidjeti koliko moguće porezno rasteretiti, treba ići u tom smjeru. Poduzetnici prigovaraju, hoće li zaposliti još jednu osobu, jer ogroman dio toga odlazi državi. Ako imaju situaciju u kojoj manje daju državi, bit će veći broj mjesta za zapošljavanje, a tržište fluidnije. Bila bi veća konkurencija, razina plaća veća”, rekao je Petrov te dodao kako se za zaposlenike bore poslodavci.

Na pitanje kakva je bila vanjska politika Hrvatske u mandatu tehničke Vlade, Reiner je odgovorio kako dosadašnja Vlada nije imala nikakvu politiku.

”Prosječan građanin gotovo ne bi mogao artikulirati kakvu vanjsku politiku Hrvatska vodi. Premijer nije imao stav 24 sata, prije nije imao stav o migrantskoj krizi, a u sljedeća 24 sata osam tisuća migranata ušlo je u Hrvatsku”, rekao je Reiner.

Petrov smatra kako građane, u situaciju kada ih tište osobni problemi, mogu teško promatrati vanjsku politiku, iako je to izuzetno bitno.

”Problem u Hrvatskoj jest što postoje disonantni tonovi između političkih struktura koje odlučuju. Trebamo imati jedinstvenu politiku vanjsku i jedni drugima pomagati”, rekao je Petrov.

Na pitanje kada se mogu očekivati da pregovori interesnih strana u postupku za formiranje Vlade budu gotovi, Reiner je odgovorio kako je prerano za takvo pitanje.

”Za sada su otvoreni neslužbeni pa onda službeni pregovori i nakon toga će Predsjednica moći odlučiti, ali dogovor je jasan – imamo većinu, to nije dvojbeno nego samo s kime ćemo se dogovoriti”, objasnio je Reiner.

Petrov se nada da će službeni razgovori početi ovog tjedna. ”Koliko će trajati, to neće biti do nas. Vjerujem da bi se mogli okončati u idućih 15 dana”, zaključio je Petrov.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...