Početna - IZDVOJENO - Zimski broj časopisa Književnost uživo
web

Zimski broj časopisa Književnost uživo

Ovih je dana izašao zimski broj e-časopisa Književnost uživo koji već gotovo dvije godine izlazi kao rezultat uspješne suradnje Katapulta iz Rijeke, Studija TiM i entuzijastične redakcije “u oblaku” Igora Beleša, Alena Brabeca, Tamare Čapelj, Mirele Fuš, Slavena Jelenovića, Tee Marković, Morisa Mateljana, Dunje Matić, Tamare Modrić, Roberta Vrbnjaka, Milana Zagorca i Zorana Žmirića.

Tea Marković urednica je ovog izdanja časopisa u kojem ćemo moći naći izuzetno velik broj proze i poezije, prikaza i razgovora sa suradnicima.

Časopis Književnost uživo na jedan je specifičan način bio anticipacija književnosti koja se odvija na društvenim mrežama, odakle se preselila iz uobičajenih tiskanih časopisa, a podaci o čitanosti, skidanjima, sudjelovanjima novih autora, kao i stalni rast broja simpatizera stranice Književnost uživo na Facebooku govore u prilog činjenici da je književnost, na drugačiji način, i dalje zanimljiva. Naime, osim književnosti, časopis, odnosno cijeli virtualni projekt služi i za prezentiranje drugih grana umjetnosti pa je prema tome otvoren posebno prema vizualnim konceptima te je od broja do broja drugačije i uređen.

Njegova izuzetno demokratska baza s velikim “ljudskim potencijalom” i dalje omogućuje nesmetani dotok novih i novih sadržaja, a svojom viralnošću daleko nadilazi prosjek književnih skupina i časopisa. On što nam je još bitnije, to je i sudjelovanje zaista vrijednih autora koji se inače nalaze u tzv. “internetskim bespućima”, a ovako izlaze na vidjelo i postaju značajan korektiv onome što nazivamo mainstreamom.

Podaci o čitanosti govore da je izuzetno velik postotak sudionika projekta iz Srbije i Bosne i Hercegovine, te da za neke od autora ovaj projekt predstavlja ujedno i najkvalitetniji način dostavljanja vlastitog stvaralaštva do potencijalnog čitateljstva. Što se same stranice na FB tiče, ona doseže više desetaka tisuća korisnika, a sam časopis objavljen na Issuu formatu ima redovito više od 10.000 čitanja.

Upravo ovako, koncipiran kao internetski projekt, kao projekt građen na suradnji, susretu, dijalogu i širokoj demokratičnoj osnovi uz stručno vođenje autora i urednika koji poznaju i književno-umjetničku scenu, omogućuje da u kombinaciji s nekim drugim skupinama i projektima bude vitalan dio riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture (pa makar i s drugim imenom, štoviše) jer u svojoj biti pokazuje sve ono što Rijeka želi pokazati u svojoj kandidaturi – višeslojnost, odnos čovjeka i društva u cjelini, odnos među različitim društvenim skupinama, dijalog, suradničku demokraciju ukratko. Upravo u tom smjeru idu i tendecenije za sljedeću godinu – stvaranje novih suradnji u zemlji, regiji i svijetu.

Časopis Književnost uživo nastavlja i u 2015. godini na sličan ili isti način, uz mogućnost da će napokon biti omogućeno i tiskano izdanje isključivo za pretplatnike i narodne knjižnice, iako će bazno i dalje ostati vezan za e-medije.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...