Početna - IZDVOJENO - U Zračnu luku Rijeka uložit će se 20 milijuna kuna
zracna-luka-rijeka1

U Zračnu luku Rijeka uložit će se 20 milijuna kuna

Na inicijativu župana Zlatka Komadine u Zračnoj luci Rijeka održan je radni sastanak na temu razvoja i pozicioniranja Zračne luke Rijeka. Radi se o pripremnom sastanku za skori sastanak s resornim Ministarstvom i Ministarstvom turizma.

Župan Zlatko Komadina nakon sastanka izjavio je da je u Zračnoj luci Rijeka sa svim suvlasnicima i turističkim zajednicama održana prezentacija uprave aerodroma o ulaganjima za razvoj u sljedećih nekoliko godina, s naglaskom na 20 milijuna kuna ulaganja u sljedeću godinu.

“Cilj je povećati promet od sadašnjih 150.000 na 300.000 i prema 500.000 kroz razne postojeće modele kroz 4 pravca: reviziju udruženog oglašavanja, reviziju subvencioniranih aerodroma u Hrvatskoj, alternativni aerodrom i mrežu aerodroma kojoj je operater Zračna luka Rijeka. Svaki od tih modela daje porast broja putnika”, rekao je župan.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić riječki aerodrom ocijenio je kao je zračnu luku s najvećim potencijalom za rast u Hrvatskoj. S nekoliko mjera koje se trebaju dogovoriti s Republikom Hrvatskom, u kratkom periodu može se povećati promet na ciljanih 500.000 putnika.

“Što se tiče konkretnih mjera, jedna je PSO, gdje Rijeka trenutno ima samo 3.500 subvencioniranih sjedala, za razliku od Splita i Dubrovnika koji imaju 200.000 i više. Mi već samo u toj mjeri možemo doći na razinu Splita”, rekao je Boras Mandić.

U udruženom oglašavanju ostvareni su kontakti s nizom kompanija i uprava Zračne luke Rijeka i kroz taj model može povećati promet za dodatnih 200.000 putnika. Riječki aerodrom bi također morao biti destinacijski aerodrom Zagreba jer je Rijeka autocestom povezana na Zagreb i putnici koji idu prema Zagrebu mogu letjeti preko Rijeke.

Primorsko-goranska županija Županija je u ovoj proračunskoj godini predvidjela 600.000 kuna za ulaganje u infrastrukturu aerodroma. Uprava je iznijela plan na ukupno 50 milijuna kuna, a Županija će se zadržati na 20 milijuna kuna za infrastrukturu, od zgrada do sigurnosti, pa do ambicioznog plana od 29 milijuna kuna za izgradnju sletne staze.

Menadžer za razvoj mreže Eurowingsa Ivan Oreč kazao je da ove godine očekuje rast od pedesetak posto u odnosu na prošlu godinu. Tvrtka Eurowings je prva aviokompanija u Rijeci sa četrdesetak posto udjela u prometu, a ove godine uvela je liniju prema Hannoveru i prvu zimsku liniju Köln-Rijeka koja prometuje dvaput tjedno.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov izvijestila je da je u prvih 7 mjeseci ove godine Primorsko-goranska županija ostvarila povećanje od 14% noćenja, što su impresivne brojke.

“Novim linijama Zračne luke Rijeka i povezivanjem Kvarnera s drugim destinacijama doprinijeli bi porastu. Vesele razgovori o povećanju linija, pogotovo onima koje bi udaljene destinacije približile Kvarneru”, rekla je direktorica.

Na sastanku su bili i ravnatelj Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić te ostali predstavnici suvlasnika, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić te zamjenica crikveničkog gradonačelnika Ivona Matošić, kao i direktor TZ Rijeke Petar Škarpa.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Preuređenje trga i šetnice u Iki

Gradu Opatiji odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.112.375,00 kuna za „Interpretaciju 300 let škvera va Ike“. Sredstva je ...