Početna - IZDVOJENO - 01. prosinca referendum o braku
Sabor
arhiva

01. prosinca referendum o braku

Hrvatska je u srijedu zakoračila u ustavnu krizu. Saborski Odbor za Ustav podržao je odluku da se referendum o braku kojega je pokrenula inicijativa “U ime obitelji” održi 1. prosinca ove godine, a koja traži da se brak definira kao zajednica između muškarca i žene.
Naime, vladajuća većina na Odboru je sa sedam glasova za, tri protiv i dva suzdržana prihvatila odluku prema kojoj “Hrvatski sabor raspisuje državni referendum u RH radi donošenja odluke o referendumskom pitanju utemeljenom na zahtjevu za raspisivanjem državnog referenduma građanske inicijative ‘U ime obitelji’ da se pristupi promjeni Ustava, tako da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene”.
SDP-ov plan predviđa da se, nakon što se građani izjasne o ovom pitanju, Sabor pokrene postupak ustavnih promjena za koje treba skupiti najmanje 101 glas.
SAD I SLUŽBENO POTVRĐENO: Prikupljeno dovoljno potpisa za referendum o definiciji braka.
Kako se neslužbeno doznaje odbije li Sabor volju naroda, loptica bi se prebacila na Ustavni sud koji bi u tom slučaju odluku Sabora morao proglasiti protuustavnom s obzirom na to da je referendumska odluka po Ustavu obvezujuća.
Milorad Pupovac ( SDSS) je ustvrdio da inicijativa u svojoj srži sadrži ustavnu krizu: Ovo je tempirana ustavna kriza i oni koji su ovo pokrenuli su smišljeno išli na ustavnu krizu – kazao je Pupovac.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...