Početna - IZDVOJENO - 10 pravila dobrog treninga
Foto: web

10 pravila dobrog treninga

1. Vaga nije najbolji pokazatelj uspjeha

Neki ljudi daju preveliku važnost broju koji vaga pokazuje. Zaboravljaju da stvar nije u dobivanju na težini već u dobivanju kvalitetne mišićne mase. Vaga može pokazivati drugačiji broj iz dana u dan ili čak iz sata u sat.

2. Bol u mišićima nije najbolji način za procijeniti uspješnost treninga

Bol u mišićima izravna je posljedica malih puknuća u mišićnim vlaknima tijekom treninga, ali bol je vrlo nepouzdan alat za mjerenje. Da, to najvjerojatnije znači da je vaš trening dosegao višu razinu ali imajte na umu da ako vježbate prvi puta u godini, bit ćete umorni neovisno o učinkovitosti treninga.

3. Najbolji trening je onaj koji stvarno odradite

Bez obzira na to koliko je dobar vaš program treninga neće vam donijeti rezultate ukoliko ga ne izvodite samopouzdano, učinkovito i prije svega dosljedno.

4. Manje je više – najozbiljnije!

Najbolji način za izgradnju mase u kratkom vremenu je kroz kraće treninge s manjim brojem vježbi, setova i broja ponavljanja. Kada je osoba primorana pojačati svoju izvedbu bez povećavanja broja setova, ponavljanja ili vježbi, onda stvarno mogu saznati za što su sposobni u teretani. Npr. takvo vježbanje sastoji se od 4 do 6 ponavljanja s težim utezima te manjeg broja vježbi u kraćem vremenskom razdoblju.

5. Dodaci prehrani su samo jedan dio učinkovitog program

Dodaci prehrani su korisni, ali ne postoji zamjena za dobar trening, zdravu prehranu i mentalni fokus. Dodaci mogu biti vrlo učinkoviti, ali oni su jednostavno samo važan dodatak svim drugim gore navedenim elementima te ćete od njih imati koristi samo ako ste posložili svoje ciljeve i sustav.

6. Intenzitet je ključ rasta

Osnova svih dobrih programa vježbanja je njihov intenzitet, bez obzira radi li se o dugim ili kratkim, razdvojenim ili programima za cijelo tijelo. Što brže „trčite“, Vaš trening će biti učinkovitiji. Pristupite li vježbanju kao maratonu, ostvarit ćete slabiji napredak kroz duže vremensko razdoblje.

7. Zbog nedostatka iskustva mislite da morate trenirati duže

Nijedan trening ne treba trajati duže od sat vremena, ako i toliko. Kraći, intenzivniji treninzi ključ su ostvarivanja izvanrednih rezultata u kraćem vremenskom razdoblju.

8. Najvažniji mišić kojeg treba pokrenuti (uključiti) je Vaš mozak

Kako bi trening bio učinkovit, ključno je posjedovati ispravan mentalni sklop. Ako trening bezvoljno odrađujete, bolje je da odete kući. Morate biti potpuno usredotočeni na svako ponavljanje, potpuno svjesni svakog mišića. Također morate vjerovati u sebe i ono što radite.

9. Kraći odmori nisu nužno i bolji

Uvaženo je mišljenje o kraćim odmorima između setova, ali odmori bi trebali biti duži. Trebali bi odmarati dovoljno dugo da povratite skoro 100% snage ali opet ne toliko dugo da izgubite koncentraciju i fokus. Prilikom treninga sa velikim težinama, gdje je cilj potpuni otkaz mišića, potrebno je povratiti većinu snage prije prelaska na sljedeći set. To je zbog toga što je potrebno trenirati što je jače moguće kako bi se izgradili mišići na najučinkovitiji način.

10. Ne podcjenjujte važnost prehrane

Dobar trening ne sastoji se samo od toga što radite sa svojim tijelom već i čime ga hranite. Vjerojatno ste primijetili ljude koji treniraju kao ludi ali njihova tijela ne pokazuju očekivane rezultate. To je uglavnom zbog nedostatka kvalitetne prehrane. Stručnjaci tvrde da se način na koji i što jedete odražava oko 80% na Vašem izgledu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

U Sloveniju će se u nekim slučajevima smjeti i bez PCR testa

Prema novoj uredbi slovenske vlade neke kategorije putnika neće morati po dolasku na granicu predočiti negativni PCR test, a za ...