Početna - NOVOSTI - Od 11. ožujka Hrvati mogu putovati u Švicarsku samo s osobnim iskaznicama
osobna
mup

Od 11. ožujka Hrvati mogu putovati u Švicarsku samo s osobnim iskaznicama

Državljani Hrvatske od 11. ožujka 2016. mogu putovati u Švicarsku samo s osobnom iskaznicom, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

MVEP je u okviru rješavanja ukupnog statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj postiglo sporazum o ukidanju obveze korištenja putovnica za turistička putovanja hrvatskih državljana, koji će stupiti na snagu 11. ožujka 2016. godine.

Njime se omogućuje hrvatskim državljanima, koji putuju u turističke svrhe, ostvarenje prava ulaska na teritorij Švicarske Konfederacije s važećom osobnom iskaznicom. Navedeno pravo vrijedi za ulaske u trajanju do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana godišnje.

U Bruxellesu je danas predsjedavajući Vijećem EU, veleposlanik Kraljevine Nizozemske pri EU Pieter de Gooijer, u ime država članica, a uz prethodne ovlasti RH potpisao sa Švicarskom Konfederacijom i europskim institucijama Protokol III, kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između EU i Švicarske proširuje na Hrvatsku.

Potpisivanjem navedenog Protokola postignut je prvi formalni korak u konačnom rješavanju statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, a koji proizlazi iz punopravnog članstva RH u EU.

MVEP podsjeća kako pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, Švicarska nije potpisala Protokol o slobodi kretanja na Hrvatsku, pozivajući se na rezultate svojeg referenduma o useljeničkim kvotama iz veljače 2014. godine.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja potpisivanje Protokola i izraženu spremnost Švicarske za njegovu ratifikaciju bez odgode. MVEP također pozdravlja odluku Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije o ukidanju obveze korištenja putovnica za hrvatske državljane koji putuju u turističke svrhe donesenu na dan potpisivanja Protokola, ne čekajući uobičajenu punu ratifikaciju istog”, poručuju iz MVEP-a.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...