Početna - IZDVOJENO - 15. Kvarnerić ove godine u Rijeci i Ravnoj Gori
kvarneric

15. Kvarnerić ove godine u Rijeci i Ravnoj Gori

Više od 220 malih kantautora nastupit će na jubilarnom 15. Kvarneriću, festivalu dječjeg stvaralaštva koji njeguje autohtoni domaći izričaj i dijalekt. Prva večer 15. Kvarnerića održat će se u petak 7. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 18.30 sati, a druga, finalna večer u Domu kulture u Ravnoj Gori, jedinoj općini koja sudjeluje na Kvarneriću svih 15 godina, u subotu 8. listopada također u 18.30 sati. Festival organizira Udruga Melodije Kvarnera.

Kako napominju organizatori, festival Kvarnerić ima posebnu vrijednost jer se temelji na kreativnosti, stvaralaštvu i suradnji učenika i njihovih mentora. Oni zajedno pišu tekstove pjesama na dijalektu područja iz kojeg djeca dolaze, odnosno škole koje pohađaju, dok skladbe nastaju na glazbeno-literarnim radionicama. Na ovaj način učenici i učitelji, odnosno profesori, kroz umjetnički izričaj primjeren djeci čuvaju identitet malih mjesta Primorsko-goranske županije.

Od prvog Kvarnerića do danas, na festivalu je sudjelovalo gotovo 4000 djece koja su kroz pjesmu na domaćem jeziku njegovala svoj „ča“ i „kaj“.

Program 15. Kvarnerića najavila je predsjednica Udruge Melodije Kvarnera i Organizacijskog odbora Festivala Milka Čakarun Lenac sa suradnicima.

Prva večer 15. Kvarnerića održat će se u petak 7. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 18.30 sati. Druga večer, odnosno finale Kvarnerića, svake se godine održava u drugom mjestu Primorsko-goranske županije. Ove godine ta je čast pripala Ravnoj Gori, jedinoj općini koja sudjeluje na Kvarneriću svih 15 godina pa će se finale održati u subotu 8. listopada u Domu kulture u Ravnoj Gori s početkom u 18.30 sati.

Na natječaj je zaprimljeno 26 radova iz osnovnih škola Primorsko-goranske županije, od kojih je odabrano njih 16 i to 6 pjesama učenika iz Rijeke, 7 pjesama učenika iz okolice Rijeke te 3 pjesme učenika iz Gorskog kotara.

Na ovogodišnjem festivalu sudjeluje više od 220 učenika, podijeljenih u dvije skupine – prva skupina uključuje učenike do 11 godina, dok je druga skupina namijenjena za učenike od 11 godina. Kao gosti, nastupit će nekadašnji sudionici Kvarnerića,  danas pjevači koji grade karijeru, poput Antonele Doko, Antonija Krištofića, Eni Jurišić, Mateje Dujmović i drugih.

Kao i svake godine i jubilarni 15. Kvarnerić imat će svoj CD, DVD i notni zapis.

Prema riječima organizatorice Milke Čakarun Lenac, zbog izostanka finacijske i druge potpore, ovo je vjerojatno posljednja godina Kvarnerića.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...