Početna - IZDVOJENO - 1500 liječnika spremno uručiti otkaz!
foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

1500 liječnika spremno uručiti otkaz!

Prijeti nam urušavanje zdravstva: 1500 liječnika spremno uručiti otkaz

Od subote, 60. dan štrajka, na snagu stupa radna obveza koju je liječnicima danas uvela Vlada. Razlog su liste čekanja koje su otišle do neslućenih razmjera, kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Potpisivanje slijedi

Već viđeno, ali preživjeli smo mi puno toga pa ćemo preživjeti i ovu socijaldemokratsku garnituru koja se zaklinje u socijaldemokraciju. Kakvu, najbolje znaju građani. Ako smo prvi put okončali uspješno probleme sa socijaldemokracijom, uspjet ćemo i drugi put. Radna obveza ne znači da mi ne možemo uručiti otkaze i potražiti svoje mjesto pod suncem, tuđim, niti da mi svi sada ne možemo povući suglasnosti za rad dulji od 48 sati tjedno. Ako će ovo biti poticaj kolegama za solidarno povlačenje suglasnosti, onda ćemo imati manjak zaposlenih i nećemo moći opsluživati sve u zdravstvu. Ovo je igra vatrom – izjavio je dr. Ivica Babić, šef Liječničkog sindikata.

Oko 1500 liječnika spremno je, tvrdi, kuvertirati svoj otkaz.Babić je jučer odbio parafirati prijedlog Kolektivnog ugovora za zdravstvo, koji su, međutim, s ministrom Rajkom Ostojićem parafirale Spomenka Avberšek i Anica Prašnjak, odnosno Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi te Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Opet ćemo se naći za sedam do 10 dana i postaviti dalju proceduru. Potpuno sam održao svoju riječ: svaki prekovremeni sat će se evidentirati sukladno hrvatskim propisima i europskoj praksi – kaže Ostojić. Sindikalke supotpisnice slažu se da postignuto nije idealno, ali da je u ovoj situaciji zadovoljavajuće. U idućim danima tijela njihovih sindikata donijet će odluku o konačnom potpisivanju piše Večernji list.

Sva pravila igre u ovom KU odnose se na sve radnike, nitko nema ekskluzivu – kaže S. Avberšek.

300 milijuna kuna

Imala je potrebu objasniti da je satnica od osam kuna za sat pripravnosti liječnika samo naizgled mizerna jer, tvrdi, za 15 dana pripravnosti to je 4700 kuna. – A vi procijenite je li to malo ili previše – kaže. Na pitanje koliko će ovaj KU koštati proračun, rekla je da je riječ o ukupno tristotinjak milijuna kuna. Za dežurstva 5700 bolničkih liječnika ide 173 milijuna kuna, za izjednačavanje njihovih uvjeta rada s onima instrumentarki (dodano 5%) još 31 milijun kuna. Oko 18.000 ljudi u sustavu nije dobilo ništa, a 50-ak tisuća zaposlenih svih profila oko 73 milijuna kuna. Babić uzvraća da je hrvatsko zdravstvo u krizi zato što ga osmišljavaju oni koji ne znaju matematiku.– Ponuđena cijena prekovremenog rada niža je od one zbog koje smo pokrenuli štrajk.

O europskim normativima i praksi najbolje da ne govore oni koji o tome ne znaju puno – poručio je i najavio da će se liječnici u nedjelju na sindikalnoj skupštini dogovoriti o daljim akcijama, prvenstveno otkazima.

Vlada radnom obvezom poručuje da će je uvesti i drugima

Intervencijski kardiolog čeka kod kuće za osam kuna po satu, zovu ga, sjeda u svoj auto i plati gorivo, dođe u bolnicu i obavi posao, ugradi stent i spasi pacijentu život. Za sat rada dobije velikih 38 kuna. Ako je to previše, neka bude – slikovito pojašnjava dr. Ivica Babić zašto je odbio parafirati prijedlog kolektivnog ugovora.

Prof. dr. Ivan Kujundžić iz Hrvatske zore jučer je održao konferenciju za novinare. – Vlada je izabrala model diktature. Radna obveza nije se smjela dogoditi, kao ni štrajk, koji su umjetno održavali. Radnom obvezom poručuju da će je uvesti i drugima. Iz zdravstva će nam otići mladi specijalisti i iskusni liječnici, oko 1500 ih je trenutačno na to spremno. Ostajemo bez najboljih i sustav se urušava – ustvrdio je Kujundžić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...