Početna - IZDVOJENO - 19. konvencija fantastike “Rikon”
rikon

19. konvencija fantastike “Rikon”

Od 14. do 16. listopada 2016. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se konvencija fantastike “Rikon” u organizaciji udruge “3. zmaj”.

Konvencija Rikon svake godine ugošćava brojne posjetitelje svih uzrasta iz cijele Hrvatske te Slovenije i Srbije. Broj posjetitelja ovog događanja svake godine raste, a prošle godine je dostigao rekordnih devetsto.

Program počinje u petak 14. listopada u 18 sati te nudi bogat izbor predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti te popularne kulture, kao i predstavljanja književnih izdanja i igara, tribine, kreativne radionice, nagradne igre, kvizove te izložbe.

Počasni gost Rikona je nizozemski pisac Thomas Olde Heuvelt čije su priče više puta nominirane za nagrade World Fantasy Award i Hugo, a potonju je i osvojio 2015. godine. Na ovogodišnjem Rikonu Olde Heuvelt predstavit će svoj posljednji nadnaravni horor roman “Hex” koji je već postigao izniman uspjeh u Nizozemskoj, a ove je godine preveden na engleski jezik. Osim predstavljanja romana, održat će radionicu kreativnog pisanja na temu stvaranja izmišljenih svjetova, tzv. worldbuildinga. Polaznici radionice odmah će imati priliku upotrijebiti nova znanja na natjecanju u pisanju kratke horror priče, od kojih će sam Olde Heuvelt izabrati one najbolje.

Obožavatelje horor žanra i mističnih pojava očekuje nekoliko predavanja na tu temu: ono Daniela Antunovića ”Tko je ovdje lud? – osobine ličnosti povezane s uživanjem u hororu” publici će prikazati više teorija koje pokušavaju objasniti ljudsku motivaciju za uživanjem u horor filmovima. Iva Silla će se u predavanju “Vještice u Hrvatskoj” osvrnuti na zanimljivo povijesne slučajeve i sudske procese povezane sa vještičjim progonima, te na legende o brojnim hrvatskim vješticama.

Za obožavatelje Harryja Pottera pobrinut će se gosti iz Udruge Ministarstvo magije Hrvatska s četiri predavanja o čarobnom svijetu spisateljice J. K. Rowling: “Fantastične zvijeri”, “Harry Potter studio London – The Making of Harry Potter”, “Metloboj kroz stoljeća” te “Maketa Hogwartsa: od nacrta do čarolije”. Za ljubitelje natjecanja i igara pripremaju također i natjecanje u metloboju te nagradnu tražilicu.

Budući da psihologija pronalazi interesantno područje za istraživanje u žanru fantastike, neki od predavača prikazati će međuodnos književnosti i filmske umjetnosti s psihologijom, psihoterapijom i neurologijom. Predavanje “Forever Jung – arhetipovi u SF filmovima” dr.sc. Josipa Ćirića prikazat će povezanost Jungovih arhetipova sa znanstvenom fantastikom i horrorom te poveznice s nekim nalazima iz neuroznanosti koji idu u prilog Jungovoj teoriji arhetipova. Nikola Serdarević u svom predavanju “Što čitanje čini našem mozgu” predstavit će istraživanja moderne psihologije i neurologije o utjecaju čitanja lijepe književnosti na ljudski mozak te povezanost s istraživanjima zrcalnih neurona, empatije i teorije uma. Psihoterapeut Mauro Lacovich iznijet će praktične primjene pripovjedaka, bajki i zen priča u terapeutskom radu u predavanju pod nazivom “Terapijski učinak priča”.

Ida Križaj Leko govorit će o “Arhitekturi u budućem vremenu” i pomoću metode spekulativne imaginacije objasniti mogućnost kako arhitektura može bolje razumjeti sadašnje kulturološke, sociološke i tehnološke uvjete.

Suvremeni razvoj spekulativne fikcije i njegove buduće moguće smjerove publici će predočiti nagrađivana spisateljica i prevoditeljica fantastike Milena Benini u svom predavanju “Quo vadis, SF?” .

Ove godine “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić slave stotu godišnjicu prvog izdavanja. Tome u čast profesor povijesti umjetnosti Theodor de Canziani u svom predavanju “Čitanje kroz gledanje” predstavit će stvaratelje maštovitih, fantazmagoričnih slika na temu djela Ivane Brlić Mažuranić.

Udruga “3. zmaj” i ove godine dodjeljuje nagradu “Artefakt” za najbolja književna ostvarenja u žanru spekulativne fikcije u 2016. godini – svečana dodjela će se održati u petak 14. listopada u 20 sati.

Tijekom cijele konvencije održava se i cosplay natjecanje za najbolje kostime. Ove godine natjecateljske kategorije su individualni i grupni cosplay, a najbolje kostime odabiru žiri te publika koja može glasati za svoje favorite. Modna revija sudionika natjecanja je u subotu 15. listopada u 18 sati, a proglašenje pobjednika također u subotu u 23 sata.

Posjetitelje koji se žele zabaviti čekaju brojne nagradne igre i kvizovi znanja, kao i cjelodnevna igraonica društvenih igara koju predvodi udruga Igranje te maraton LARP (live action role play) igara domaćih autora. Posjetitelji će također moći isprobati nekoliko igara koje su tek u nastajanju, uključujući i igru na ploči ”Arcadia Tenebra” riječkih autora.

Nedjelja je dan posvećen mlađem uzrastu pa će djeca i njihovi roditelji moći potpuno besplatno uživati u programu koji započinje u 11 sati kratkim animiranim filmom “Požar nije šala” koji je popraćen edukativnom radionicom koju će voditi Hrvatsko agrometeorološko društvo, nakon koje slijedi niz kreativnih radionica.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...