Početna - IZDVOJENO - 19. “Matetićevi dani”
04-mateticevi-dani

19. “Matetićevi dani”

“Matetićevi dani”, bijenalna kulturna manifestacija posvećena čakavskoj riječi i istarsko-primorskom glazbenom izričaju, održava se ove godine po 19. put. Od samog njenog utemeljenja (1980. godine u povodu stogodišnjice rođenja I. M. Ronjgova) manifestaciju organizira Ustanova “Ivan Matetić Ronjgov”, a ove godine posvećena je velikoj obljetnici – 85. godišnjici rođenja njenog utemeljitelja, maestra Dušana Prašelja.

Pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić izjavio je da je ova manifestacija čuvar bogate kulturne i glazbene baštine –  jedinstvenog fenomena stoljetne tradicije. “Ona daje ritam oživljavanju te preoblikuje glazbenu tradiciju novom životu”, istaknuo je pročelnik.

Maestro Prašelj zahvalio je svima koji su se uključili u obilježavanje njegovog stvaralaštva. Matetićevi dani, naglasio je Prašelj, zamišljeni su kao čuvari čakavske kulturne baštine te lika i stvaralaštva I.Matetića Ronjgova.

“Moramo cijeniti i  biti ponosni na ono što je naše. Očuvati domaći izraz koji je naš glazbeni identitet, obraditi ga u novom stilu, ali ostati vjerni starim korijenima”, poručio je Pračelj.

“Matetićevi dani” započinju 12. travnja, polaganjem cvijeća na grob I. M. Ronjgova, 14. travnja obilježit će se dan škole “I. M. Ronjgova”, kada će učenicima ove riječke glazbene škole predavanje održati maestro Prašelj, a 15. travnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja s početkom u 19 sati održat će se koncert Glazbene škole “I. M. Ronjgova” s gostima iz Pule, Osijeka, Zagreba i Dubrovnika.

Središnja manifestacija Matetićevog dana je svečani koncert povodom 85. obljetnice rođenja Dušana Prašelja koji će se održati u srijedu, 13. travnja 2016. godine u 20 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Na koncertu će nastupiti Riječki komorni zbor “Val”, Ženski pjevački zbor “Učka”, Djevojački zbor “Josip Kaplan”, Muški pjevački zbor “Srečko Kumar”, miješoviti zborovi “Matko Laginja”, “Jeka Primorja” i “Ronjgi”, zbor Opere HNK I. pl. Zajca te solisti Slavko Sekulić, Igor Vlajnić i Alen Polić. Na koncertu će biti izvođene skladbe maestra Prašelja te skladbe drugih autora nadahnute istarsko-primorskim melosom.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...