Početna - IZDVOJENO - 2. kolovoza se igra na Rujevici
rujevica

2. kolovoza se igra na Rujevici

Iduća domaća utakmica HNK Rijeke, zakazana za 2. kolovoza igrat će se na novom stadionu na Rujevici, izjavio je dopredsjednik Uprave HNK Rijeka, Dean Šćulac prigodom obilaska gradilišta Nogometnog kampa Rujevica kojeg su danas obišli gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima, direktor Rijeka Sporta Zlatan Hreljac, predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać i glavni tajnik RSS-a Bojan Sušanj.

Nogometni kamp Rujevica gradi se kao jedina prava privatna investicija u sportsku infrastrukturu u našem gradu, a u ovom trenutku vjerojatno jedina takva i u cijeloj zemlji. U formalnom smislu, investitor je trgovačko društvo Stadion Kantrida d.o.o., iza kojeg kapitalom stoji nizozemska Fondacija Social Sport koja je ujedno i vlasnik 70% dionica sportskog dioničkog društva HNK Rijeka d.d. Preostalih 30%, u vlasništvu je Grada Rijeke.

Obilazak je započeo na ulaznom platou sa zapadne strane stadiona, a gradonačelnik i suradnici provedeni su kroz sve etaže i prostorije te travnjak i tribinu. Na gradilištu se trenutno nalazi 250 radnika, na sve se strane radi punom parom, a dopredsjednik Šćulac kazao je kako je predviđeno da se iduća utakmica HNK Rijeke s NK Lokomotivom, zakazana za 2. kolovoza odigra na novom stadionu na Rujevici. Naime, prema riječima izvođača radova, do kraja izgradnje ostalo je petnaestak dana. Međutim, iako će stadion biti osposobljen za održavanje utakmice, unutarnje uređenje ipak će potrajati moguće i do sredine rujna.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo dosad postignutim u izgradnji stadiona te naglasio kako je ovim projektom nastavljen ciklus ulaganja u sportske objekte, nakon bazena Kantrida,  Atletske dvorane na Kantridi i Centra Zamet. Gradonačelnik je dodao kako stadion već sada izgleda impresivno te čestitao projektantima i radnicima, koji su zasigurno morali uložiti mnogo truda i snage u izvršenje ovakvih radova, po ovim vremenskim uvjetima.

Projektom je predviđeno da se nogometaši na stadion dovoze autobusom u garažu izgrađenu iza zapadne tribine, a neposredno iza zapadne tibine nalazit će se i parkiralište za oko 300-tinjak automobila. U sklopu zapadne tribine nalaze se i radni prostori HNK Rijeka, svlačionice, tuševi i sve što je potrebno za normalno funkcioniranje stadiona. Trava koja se postavlja na teren specifična je mješavina travnate podloge koja se dovozi iz Italije. kako je rečeno prigodom obilaska, riječ je o izrazito kvalitetnoj podlozi kakvu imaju brojni stadioni u Italiji.

Talijanski radnici upravo su pregledavali do sada postavljenu podlogu, a novi kamioni s travom, stižu sutra. Na tribinama se dovršava montaža zaštitne ograde, i naoko se čini da će, ako ovakvim tempom nastave, zaista biti spremni za utakmicu sa NK Lokomotivom. Talijanska trava pokrivat će cijelo igralište na kojem se igra, dok će prostor između terena i tribina biti pokriven umjetnom travom, koja se također već polaže. Pomoćni tereni za trening mladih sportaša već su u funkciji i na njima treniraju druga momčad Rijeke te mladi nogometaši. Pogled s vrha tribina je impresivan, vidi se Rijeka, more i Kvarner, pa će i stadion na Rujevici biti pravi mediteranski.

Nakon što se završe radovi na samom Kampu, gradilište time nije gotovo već tek tada predstoji izgradnja pravih pristupnih cesta u funkciji stadiona na sjevernom dijelu, gdje je naročito potrebno uređenje cestovnih prilaza. S obzirom na rješavanje brojne dokumentacije, gradonačelnik je objasnio kako očekuje da je to posao koji će se protegnuti kroz čitavu iduću godinu. Do tada će stadion i Kamp moći normalno funkcionirati.

Važnost ove investicije za riječki sport Grad Rijeka prepoznao je od samog začetka ideje o razvoju nogometnog kampa koji bi omogućio kvalitetnije provođenje gradskog programa javnih potreba u sportu, kroz osiguranje kvalitetnijih uvjeta za njegovo provođenje od dosadašnjih te konačno omogućio odgajanje većeg broja kvalitetnijih budućih sportaša, u ovom slučaju nogometaša, našeg trenutno jedinog prvoligaškog nogometnog kluba.

U tom je smislu Grad osigurao dio zemljišta potrebnog za gradnju Kampa te pristupio izradi potrebne prostorno-planske dokumentacije, konkretno Urbanističkog plana uređenja sportskog područja Rujevica. Nadalje, pristupilo se izradi idejnog, glavnog i izvedbenog projekta pristupne ceste budućem Kampu te otkupu zemljišta na kojem će se opisana prometnica izgraditi.

U navedene aktivnosti dosad je utrošeno oko 3 milijuna kuna, dok se gradnja I. i II. faze pristupne ceste procjenjuje na 14,5 milijuna kuna. Što se tiče opremanja kampa komunalnom infrastrukturom, izgrađen je plinovod u dužini od 675 metara, u što je uloženo oko 400 tisuća kuna.

Ovih dana očekuje se obavljanje tehničkog pregleda za prvu fazu, a koncem kolovoza i za drugu fazu gradnje kampa. Ishođenjem uporabnih dozvola ova će investicija u građevinskom smislu biti dovršena, dok investicija u riječki nogomet time tek počinje.

Što se tiče izgradnje stadiona Kantrida koja bi trebala započeti sa završetkom radova na Rujevici, dopredsjednik Uprave HNK Rijeka Dean Šćulac kratko je komentirao kako je dokumentacija u procesu ishodovanja, ali da će javnost o točnim datumima početka izgradnje biti obaviještena pravovremeno.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...