Početna - IZDVOJENO - Loš potez premijera: Nakon Milanovićeva pisma Platiniju kazna UEFA-e mogla bi biti još stroža!
kukasti kriz
web

Loš potez premijera: Nakon Milanovićeva pisma Platiniju kazna UEFA-e mogla bi biti još stroža!

U ponedjeljak je jedan član Disciplinske komisije za Jutarnji list rekao kako je odluka o kazni Hrvatske već je donesena, ali je zaključana u Platinijevu sefu. Komisija će 23. srpnja raspravljati o kazni Hrvatskoj zbog nacističkog simbola iscrtanog na poljudskom travnjaku.

Što je još otkrio član komisije Jutarjem listu pročitajte u nastavku:

Napomenuo je još jedno zapažanje:

– Čudno je da je kazna Hrvatskoj tabu-tema u Uefi, nitko o tome ne želi razgovarati. To je znak da neće biti dobro, kazna sigurno neće biti minus tri boda, iako bi diskvalifikacija Hrvatske donijela velike probleme Uefi.

Kakav je Thomas Partl, šef Disciplinske komisije koji je često kažnjavao Hrvatsku za “sitne” prekršaje i navijačke nepodopštine. Ali, to su bili izgredi lokalne naravi, pokliči “Za dom spremni” i bakljade. Kukasti križ je globalni problem na koji su i Fifa i Uefa vrlo osjetljive. Thomas Partl je Slovenac, živi u Koruškoj, vjerojatno je najprije bio “Tomaž”, ali kako je rođen u Austriji, germanizirao je ime. Kažu da je vrlo uglađeni gospodin, sudac kaznenog prava u mirovini, a i ovo će mu biti posljednji posao u Uefinoj Disciplinskoj komisiji, nakon čega odlazi i u nogometnu mirovinu.

– Ma kakva kazna bila, radilo se o 100.000 švicarskih franaka ili isključenju s Europskog prvenstva, o njoj nije odlučio Thomas Partl, nego vrhovno čelništvo Uefe, glavni tajnik Gianni Infantino, uz sekundiranje predsjednika MichelaPlatinija…

Isključiti Hrvatsku s Europskog prvenstva teška je odluka, isključila bi se jedna od najboljih reprezentacija Starog kontinenta?

– Teška, ali ne i nemoguća odluka. I ako vas neće izbaciti, možete zahvaliti samo ugovorima koje je Uefa već potpisala s TV kućama i marketinškim tvrtkama, koje bi s negodovanjem prihvatile gubitak tako atraktivne reprezentacije u kojoj igraju Modrić, Rakitić, Mandžukić. Hrvatska je puna marketinški privlačnih nogometnih zvijezda. Ne znam kako bi Uefa to objasnila tim tvrtkama, da kažnjava Europsko prvenstvo zbog jedne pakosti hrvatskih navijača. U igri su milijarde eura i ako vas netko spasi, spasili su vas krupni kapital i zvučna imena vaših nogometaša. Ako vas kazne sa 200.000 eura, budite sretni…

Na kraju je sugovornik servirao još jedan detalj:

– Ne očekujte da će Uefa kaznu priopćiti u četvrtak, nakon sjednice, kazna će još neko vrijeme odležati u ladici glavnog tajnika Infantina. Kada je Barcelona kažnjena zbog financijskog fair playa, kazna je donesena u siječnju, a priopćena je u ožujku. Uefa je vrlo zatvorena organizacija, s posebnim unutarnjim pravima…

Kako će se na kaznu odraziti pismo hrvatskog premijera Zorana Milanovića Uefi, gdje moli Platinija da bude milosrdan prema Hrvatskoj koja je imala “više partizana nego francuski Pokret otpora”?

– To je loš potez vašeg premijera! U Uefi nisu oduševljeni tim pismom, doživjeli su ga kao pritisak na Disciplinsku komisiju, pa i na samog predsjednika Platinija. Uefa se trudi dokazati svijetu da su njezine komisije neovisne, da Platini nije diktator koji ukazima donosi glavne odluke. Kako bi se osjećali suci hrvatskih sudova da odvjetnik iz Austrije piše Milanoviću da urgira za njegova klijenta. Loše, i vjerojatno bi bili još stroži – zaključio je ovaj zanimljivi razgovor naš anonimni sugovornik iz samog vrha europske nogometne asocijacije.

Sudac CAS-a iz Milana Colantuono izrekao je sličnu prognozu: Hrvatska će biti drastično kažnjena. Ali, kako kaže naš sugovornik, čudno je da o tome u Nyonu ne pričaju ni u kuloarima, kazna Hrvatskoj je tabu-tema. Platini i Infantino vjerojatno znaju.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...