Početna - IZDVOJENO - 2014. počet će s valom poskupljenja
Supermarket
Foto: telegraph

2014. počet će s valom poskupljenja

Kruh, mlijeko, lijekovi, udžbenici, ugostiteljstvo, turizam – to su samo neke od stvari na koje će se od prvog siječnja 2014. plaćati veći PDV. Povećanje PDV-a na ove osnovne namirnice moglo bi značiti i veće iznose na računima, smatraju ekonomski stručnjaci.

‘Kod proizvoda gdje je potražnja neelastična doći će do povećanja cijena odmah, a kod drugih proizvoda u postepenom periodu tijekom godine. Općenito hrana mlijeko, kruh, ti proizvodi svakako da, tu se može očekivati najprije rast cijena’, kazao je profesor Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za Dnevnik Nove TV.

PDV ide gore na isporuku vode, ali i na lijekove, medicinsku opremu i pomagala.

‘Koliko god će netko reći da je to malo da je to desetak kuna ovdje, pet kuna tamo s obzirom na to da građani žive doslovce prenapregnuto u tim uvjetima svako pa i najmanje poskupljenje jest udar na građane’, tvrdi Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Ugostitelji još ne otkrivaju hoće li se povećanje PDV-a za njihovu djelatnost osjetiti na cijeni kave s mlijekom ili piva. Kada se PDV smanjio, cijene nisu išle dolje.

‘Neki kolege sigurno budu dizali cijene neki ne budu. To sad sve ovisi o sadašnjem momentu kakve cijene imaju’, kaže ugostitelj Zlatko Puntijar.

Veći PDV za turizam ne znači da će sljedeće godine ljetovanje na Jadranu biti skuplje.

‘S obzirom na to da je konačna odluka donesena krajem kalendarske godine, a cijene su za sljedeću sezonu već bile formirane odlučili smo ih ne mijenjati te zbog toga imati manje prihode’, tvrdi vlasnik hotela Kruno Kapetanović.

PDV ide gore i na dnevne novine, časopise ali i na knjige, udžbenike za osnovne, srednje škole te fakultete.

Neke će stvari sljedeće godine ipak biti i jeftinije.
Ekonomisti očekuju da će zbog manje potražnje za robom široke potrošnje u trgovinama biti više sniženja i popusta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...