Početna - IZDVOJENO - U 2017. nastavak gradnje Ipsilona i trase Križišće – Žuta Lokva- prioriteti PGŽ
učka tunel
foto: wikipedija

U 2017. nastavak gradnje Ipsilona i trase Križišće – Žuta Lokva- prioriteti PGŽ

U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima održali su sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministrom turizma Garijem Cappellijem. Teme sastanka bile su postojeći turistički i prometni projekti Primorsko-goranske županije i planovi za unapređenje prometne povezanosti, kao i poboljšanje turističkih rezultata.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, župan Zlatko Komadina izvijestio je da su teme razgovora bili strateški državni prometni projekti na području Primorsko-goranske županije.

“Prvenstveno smo se držali teme istok-zapad s nedostajućim prometnim pravcima i dijelovima dionica. Dogovorili smo sektorske sastanke o svakoj temi, nastavili s lučkim područjem pomorskim dobrom, kako unaprijediti sustav koncesioniranja i turističkim projektima te kako kroz poboljšanje prometa poboljšati turistički promet”, kazao je župan.

Ministar Butković kazao je da je ovaj posjet dogovoren kako bi se posvetila pažnja ne samo velikim infrastrukturnim projektima, već i manjim projektima u sektoru prometa kao što su ulaganje u pomorsko dobro te ulaganja u rekonstrukciju i održavanje državnih cesta, zračnog prometa i zračne luke.

“Izražavam zadovoljstvo suradnjom sa županom i riječkim gradonačelnikom, ali i sa svim drugim gradovima i općinama u Primorsko-goranskoj županiji. Mi moramo surađivati, rješavati probleme i pokušati pokrenuti projekte”, poručio je Butković.

Dovršetak istarskog ipsilona započinje u 2017. godini i sve je dogovoreno sa koncesionarom, rekao je ministar. Druga faza uključuje gradnju druge cijevi Tunela Učka i završetak do Matulja. Tunel Učka ima građevnu dozvolu i rješava se dionica prema Matuljima pa će čim započne 2B1 faza početi i pregovori oko tog dijela posla.

Također postoji podrška za izgradnju autoceste Križišće-Žuta Lokva. Trenutno se rješava zaobilaznica od Novog Vinodolskog po trasi autoceste, a primijenit će se model koncesije Junckerovog plana.

Što se tiče ostalih prometnih projekata, ministar je istaknuo kašnjenje izgradnje ceste prema Marišćini i Kupske magistrale. “Direktor Hrvatskih cesta dao je obećanje i ja kao ministar da će u 2017. do turističke sezone te ceste biti gotove”, rekao je Butković.

Tema razgovora bila je i Zračna luka Rijeka. Ministarstvo, Županija i Grad Rijeka nisu zadovoljni trenutnim prometom. Iako promet ovisi o gospodarskom i turističkom razvoju cijele regije i Hrvatske, ministar je kazao da postoji prostor za državnu intervenciju i pomoć razvoju Zračne luke Rijeka. Konkretni plan bit će definiran nakon mjesec dana u kojima će službe Primorsko-goranske županije i ministarstva utvrditi modele pomoći Zračnoj luci Rijeka.

Ministar Butković je izvijestio da je od posljednjeg susreta sa županom u Opatiji riješena zimska služba u Gorskom kotaru. Rebalansom proračuna Hrvatskih cesta stvorena je mogućnost pomoći gradovima i općinama u iznosu od 7 milijuna kuna, a gradovi i općine  moraju samo pripremiti dokumentaciju i kandidirati se za sredstva.

Županijskim lučkim upravama ministarstvo je pomoglo sa 12.1 milijun kuna. Otvoreno je pitanje Delte i suradnje grada i lučke uprave. “Nećemo više dopustiti da se državna lučka uprava ponaša kao oporba gradonačelniku. Moramo zajedno surađivati. Svi planovi grada i razvoja u bilo kojem gradu i općini su osnovni dokumenti, a lučka uprava mora pomoći da se oni što prije pokrenu”, poručio je ministar Butković.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da su projekti koje je predstavio Butković vrlo bitni za razvoj turizma. “Razgovaralo se i o prometu Krkom kako bi se poboljšala protočnost prema trajektnim pristaništima, katamaranskoj liniji Pula-Lošinj-Zadar, te projektu Europske prijestolnice kulture 2020 gdje će Ministarstvo turizma sudjelovati u organizaciji”, rekao je Cappelli.

Tijekom sljedećeg tjedna Ministarstvo turizma obići će Gorski kotar da bi vidjeli koje turističke projekte pomoći kako bi se ostvario brži i bolji oporavak Gorskog kotara.

Tema razgovora bio je i zdravstveni turizam. Po prvi put ove godine u turističkoj zajednici uloženo je 5 milijuna u projekte zdravstvenog turizma kojima se može produžiti turističku sezonu. Rezultati su dobri na nivou Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske i očekuje se da će se iz godine u godinu približiti rezultatima koji se očekuju prema strategiji turizma kojima se do 2020. godine predviđa razina od 14.5 milijardi eura.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je početkom ovog mandata predložio strategiju razvoja Rijeke do 2020. godine, koja je velikim dijelom bazirana na državnim projektima. Radi se o važnim projektima koje se ne može realizirati bez potpore države jer se radi o važnim projektima ne samo za Rijeku, već i Republiku Hrvatsku.

“Usaglasili smo se oko svih tih projekata od kojih su neki u fazi realizacije, a drugi će krenuti u sljedećem razdoblju. Načelno smo dogovorili mogućnost financiranja izgradnje ceste D403, koja je preduvjet da bi se u funkciju pustio novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali. Paralelno s tim, osigurana su sredstva u iznosu višem od 60 milijuna eura, koji se tiču izgradnje novog željezničkog kolodvora na terminalu na Brajdici, željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala i projektiranju pruge od Jurdana preko Rijeke do Škrljeva kao važnog segmenta za podizanje konkurentnosti riječke luke”, istaknuo je gradonačelnik.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...