Početna - IZDVOJENO - Otvorenje 10. Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2014.”
web

Otvorenje 10. Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2014.”

Danas je u Gradskoj vijećnici otvorena 10. Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2014“. Izlošci su postavljeni u izlogu Grada Rijeke i izlogu Društva arhitekata Rijeka.

 Osim samog otvaranja, na svečanosti je predstavljeno drugo izdanje Monografije hrvatskih brodomaketara, proglašeni su pobjednici 19. Državnog natjecanja brodomaketara (koje je održano ovaj vikend u Rijeci) te je uručen prijelazni pokal Rolandu Vlahoviću za apsolutno najbolju maketu broda H.M.S. Alert 1777.

Na 19. Državnom natjecanju brodomaketara po pravilima NAVIGA, održanom ovog vikenda u Rijeci, natjecalo se 18 brodomaketara s 29 maketa brodova. Podijeljeno je 13 odličja, a apsolutno najboljom maketom cijelog natjecanja proglašena je maketa broda NavalCutter H.M.S. Alert 1777 koju je izradio brodomaketar Roland Vlahović.

Državno natjecanje brodomaketara organizira se od 1995. godine u Rijeci, te je kao takvo postalo tradicionalna manifestacija u našem gradu. Brodomaketari se svake parne godine natječu prema NAVIGA pravilima, a svake neparne godine prema Nacionalnim pravilima. Razlika je u tome što se na natjecanjima po Nacionalnim pravilima mogu natjecati samo hrvatske tradicionalne makete brodova i brodica.

O 19. Državnom natjecanju brodomaketara po pravilima NAVIGA

Ove godine je red pao na natjecanje po pravilima NAVIGA, odnosno pravilima Svjetske organizacije za gradnju brodomodela i brodomaketara i modelarski (maketarski) sport. Od ponuđenih sedam razreda u kojima se maketari mogu natjecati, maketari su senatjecali u pet kategorija – Makete na vesla i na jedra (C1), Makete brodova na motorni pogon (C2), Makete postrojenja/instalacija (C3), Brodovi u boci (C5), Plastične makete (C6).

Suci, u sastavu LucianoKeber (glavni sudac), Mladen Mitić (2. sudac) i Branko Vekarić (3. sudac), su imali pravo ocijeniti svaki brod s maksimalnih 100 bodova. Svaki maketar pri prijavi na natjecanje uz, naravno, maketu  prijavi mora priložiti nacrte i sve dokumente po kojima je maketa napravljena.

Prema pravilima svaki sudac može dodijeliti maksimalno 100 bodova. Konačna ocjena je prosječna vrijednost te tri ocjene.Dobije li maketa između 85 i 89,67 bodova osvaja brončanu medalju. Osvoji li između 90 i 94,67 bodova maketara se nagrađuje sa srebrnom medaljom, te zlatnom ukoliko osvoji između 95 i 100 bodova.

Ove su godine četiri makete broda osvojile brončanu medalju – Kurfurst i Uboot 552 Rolanda Vlahovića, Barkantina Bogoljuba Dokmanovića i Pelig Milija Šantića. Srebrna su odličja pripala: Ediju Šimetiću za Enricu, Matiji Felingeru za Bluenose i Trabakula, Željku Fredotoviću za Jacinthe i Requin, te Željku Skomeršiću za Admirala Tegetthoffa.

Zlato su osvojile tri makete – Trabakul Željka Skomeršića, Jadran i H.M.S. Alert 1777 Rolanda Vlahovića. Svake godine maketa s najvećim brojem bodova proglašava se apsolutno najboljom maketom natjecanja, a ove je godine s 99 bodova tu titulu zaslužila maketa broda H.M.S. Alert1777Rolanda Vlahovića.

10. Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2014“

Svake godine nakon Državnog natjecanja, makete se izlažu na Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova. Organizatori, Centar tehničke kulture Rijeka i Hrvatski savez brodomaketara, su ovogodišnju izložbu „Rijeka 2014“ odlučili pokloniti Riječanima i Riječankama, ali i posjetiteljima grada Rijeke. Naime, izložba je ove godine građanima dostupnija nego ikad prije – makete su izložene u strogom centru grada – u izlogu Grada Rijeke i izlogu Društva arhitekata Rijeka. Građani do 18. prosinca mogu slobodno zaviriti u izloge i provjeriti kakvo su umijeće izrade minijature brodomaketari pokazali ove godine. Kao i dosadašnjih godina, pokrovitelj Izložbe i Natjecanja je Predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović, a donatori su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...