Početna - IZDVOJENO - Riječka premijera “Evgenija Onjegina”
web

Riječka premijera “Evgenija Onjegina”

Riječka premijera opere, sedam lirskih slika u tri čina, “Evgenij Onjegin” Petra Iljiča Čajkovskog, pod dirigentskim vodstvom maestra Roberta Homena, u režiji Mihała Znanieckogte u koprodukciji s HNK u Zagrebu, bit će uprizorena u četvrtak, 11. prosinca 2014. na pozornici riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca s početkom u 19.30 sati.
Riječ je o povratku ovog popularnog naslova ruske i svjetske operne literature na riječku scenu nakon više od pola stoljeća, gdje je posljednji put uprizoren davne 1957. godine.
Operna će predstava, kako je kazao ravnatelj riječke Opere Marin Blažević, biti izvedena unatoč svim problemima što su od početka pratili njenu realizaciju te pokazati što riječko kazalište može izvesti s jedinim od najvažnijih opernih djela uopće.
Osim po dirigentskom vodstvu koje preuzima maestro Homem, riječka će se izvedba razlikovati od one zagrebačke u prvom redu po solističkoj podjeli koju velikim dijelom čine mladi pjevači, upravo onako kako je to Čajkovski i zamislio pišući ovu operu. Tako će se u ulozi Tatjane izmijenjivati Larissa Ciulei i Anamarija Knego, Olgu će tumačiti nova članica riječkog opernog ansambla Ivana Srbljan dok će se Bože Jurić Pešić pojaviti u ulozi Lenskoga. A ovoj opernoj mladosti, na pozornici će se pridržiti operno iskustvo:Robert Kolar u naslovnoj ulozi koju će alternirati s Ljubomirom Puškarićem, povratnik na riječku scenu nakon duge pauze Ivica Šarić u ulozi kneza Gremina (u alternaciji sa Sinišom Štorkom) te Mirella Toić kao vlastelinka Larina. U ostalim ulogama nastupit će Dario Bercich i Marko Fortunato.

Osim ravnatelja Blaževića i dirigent Robert Homen izrazio je posebno zadovoljstvo zbog činjenice što u solističkoj podjeli riječkog „Onjegina” priliku dobivaju i mladi. “Živimo u maloj zemlji s mnogo talenata, a ako ih ne njegujemo nećemo se imati čime ponositi u budućnosti”, kazao je maestro Homen koji je istom prigodom pohvalio rad i predanost orkestar i zbora riječke Opere.
„Evgenij Onjegin“: blazirani gost-plemić iz Sankt Peterburga, mladi pjesnik-romantičar, dvije sestre, ljubavno pismo, duel dvojice prijatelja, smrt, prolazak vremena, izgubljena ljubav – jednu od najpopularnijih opera izvan kanonskog talijanskog i njemačkog repertoara, , Čajkovski je skladao prema kapitalnom djelu ruskog književnog romantizma, romanu u stihovima Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Nakon premijere, predstava je na programu u petak i subotu, 12. i 13. prosinca u 19.30 sati.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...