Početna - IZDVOJENO - Reiner otkrio neke od mjera za koje će se zalagati u svom mandatu
reiner srijeda
foto: HDZ

Reiner otkrio neke od mjera za koje će se zalagati u svom mandatu

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u razgovoru za LaudatoTV otkrio je neke od mjera za koje će se zalagati u svom mandatu.

“Posla ima puno, jer Hrvatska je u velikoj krizi. Ta kriza nije samo gospodarska, koja se uvijek ističe i koja jest važna, ona je još više društvena, vrijednosna, moralna kriza i sve se to ne može napraviti i popraviti u kratkom roku. Trebat će puno truda, razumijevanja i razgovora, pokušaja da se postigne zajedništvo kako bi se uistinu postiglo to da hrvatski građani bolje žive”, rekao je Reiner u emisiji Izdvojeno.

Komentirao je iseljavanje, visoku nezaposlenost i alarmantno demografsko stanje.

“Svi su shvatili da je bijela kuga – demografsko nestajanje hrvatskog naroda – jedno od vitalnih pitanja opstanka. Možemo mi srediti gospodarstvo, privući investicije i izgraditi tvornice, međutim tko će u njima raditi ako nema ljudi”, rekao Reiner i dodao da će to biti jedan od prioriteta Vlade i Sabora kako bi našli načine da se taj proces zaustavi, preokrene tako da se potakne povratak Hrvata u Hrvatsku.

Upitan kako pomoći nezaposlenima, ponudio je neke konkretne prijedloge.

“Ključno je stvoriti radna mjesta, investicijsku klimu u kojoj će strani i domaći investitori htjeti investirati u proizvodnju, ne samo u nekakve prodavačke lance, već u proizvodnju. Da bismo potaknuli investicijsku klimu, ključno je svoriti preduvjete za to, omogućiti ljudima da bez prevelikih administrativnih barijera započnu nekakav posao, ne ubijati ih porezima nego učiniti porezni sustav takvim da potiče investicije kojima se može poticati demografsko poboljšanje u Hrvatskoj i pronatalitetna politika”.

To bi bilo poticanje rađanja više djece, ali i forme kao što su sniženje PDV-a, ne samo za dječju hranu, to bi mogli biti, nastavio je, i neizravni poticaji ili ustanovljenje institucije majke odgajateljice.

Dodao je da će izbor sudaca Ustavnog suda biti jedan od prioriteta, što će se morati riješiti relativno brzo jer se u roku od šest mjeseci mora izabrati jedan dio ustavnih sudaca.

Što se tiče Zakona o pobačaju, donesenog još 1978. a protiv kojeg je podnesena ocjena ustavnosti još 1991., rekao je da ne može reći kojom će brzinom sud doći do ocjene.

Što se tiče glasovanja u dijaspori, zalaže se za elektroničko glasovanje, jer, kako je rekao, ljudima u inozemstvu prilikom glasovanja nije lako. Komentirao je i položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska, ne samo zbog svojih ustavnih obveza, nego i zbog prirode stvari, mora se brinuti o hrvatskom narodu u BiH i Hrvatskoj mora biti u srcu stabilnost BiH kao cjelovite države. Da bi se postigla ta stabilnost, nužna je potpuna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda”, rekao je akademik Reiner.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...