Početna - IZDVOJENO - Što su Karamarko i Petrov rekli nakon zajedničkog sastanka?
karamarko petrov vlada
foto: HDZ

Što su Karamarko i Petrov rekli nakon zajedničkog sastanka?

Čelnici HDZ-a i Mosta Tomislav Karamarko i Božo Petrov dali su izjavu nakon zajedničkog sastanka u ponedjeljak u zagrebačkom hotelu Sheraton.

“Danas je napravljen kratki plan onoga što će se raditi kroz idućih tjedan dana, vezano i za ova programska načela koja će biti u reformskom sporazumu i način kako ćemo to zajednički odraditi. S druge strane i kako ćemo predlagati kandidate, bitno se usuglasiti. Mi smo jučer napravili jedan kraći sastanak s gospodinom Oreškovićem, nismo obavijestili tada medije, smatramo da je tih 45 minuta koje smo proveli bilo normalno za dogovor. Ono što smo se i dogovorili, danas će krenuti, osim usuglašavanja na razini Domoljubne koalicije i Mosta, ovi kandidati za koje se usuglasimo, od danas će ići na razgovor s gospodinom Oreškovićem”, rekao je Petrov.

Novinare je zanimalo je li dobio konkretan popis ljudi za svih 20 mjesta.

“Vjerujem da isto ono što se događa u Mostu se događa i u Domoljubnoj koaliciji, ja mogu govoriti za Most da mi danas također definiramo listu prioriteta koju ćemo ponuditi i Domoljubnoj koaliciji. Još nismo ponudili, zato smo se danas sastali u Mostu, mi nećemo izlaziti s potencijalnim kandidatima, izaći ćemo s onim kandidatom koji na kraju bude usuglašen s Domoljubnom koalicijom i gospodinom Oreškovićem”, dodao je Petrov.

Dodao je da će se ponuditi 2+1 osobe, što znači da ako dvije osobe ne budu usuglašene, da se ponudi i treća osoba, o čemu je i razgovarao s Oreškovićem.

“Dogovorili smo se na koji će se način usuglasiti programska načela. Bitno je izabrati pet ključnih točaka po resoru koje će se raditi iz 100 strana koje smo ponudili dvjema koalicijama. Isto tako, 3-4 ključne točke za prvih šest mjeseci. S druge strane, definirali smo i plan za način odabira kandidata. Vjerujem da ćemo to obaviti u iduća dva do tri dana. Nadam se da tu neće biti velikih problema, vjerujem da možemo napraviti posao u dva do tri dana do kraja tjedna maksimalno”, kazao je čelnik Mosta.

Karamarko: Samo debeli CV dolazi u obzir

Nakon njega na novinarska pitanja odgovarao je Tomislav Karamarko.

“Ovo je jedna fleksibilna suradnja. Mi smo podijelili šest ministarstava Mostu, ostalo mi i Domoljubna koalicija. Ako se pojavi neki kandidat koji bi možda bio bolji u Mostu kod nas ili obrnuto, tu smo fleksibilni. Hipotetski govorim. Koliko očekujem? Šest ima Most, idemo računati dalje”, rekao je Karamarko.

Upitan je koliko će od 14 ministarstava koja će pripasti Domoljubnoj koaliciji dobiti HDZ.

“Nemojte me to pitati, zato jer i naši koalicijski partneri imaju kvalitetne kandidate o kojima isto tako razmatramo. Ja se ne bih bavio tom matematikom, mene samo zanima da iskadroviramo dobre ljude. Imamo spremna imena uglavnom, ali nisu za objavu, isto kao što naši kolege to još uvijek raspravljaju na svojim stranačkim tijelima, mi na svojima, ima naravno i primjedbi, ima i prijedloga, na tome radimo”, dodao je predsjednik HDZ-a.

Vjeruje da će imati sva imena do ponedjeljka.

Ponovio je sustav funkcioniranja 2+1.

“Bitno je da kandidati nastaju u stranačkim miljeima, ali da moraju biti stručni, moraju imati debeli CV što se tiče stručnosti. Od danas kreću razgovori”.

Petrov je rekao da će sporazum o suradnji potpisati možda i ovog tjedna.

“Ukoliko se usuglasimo, ne vidim razloga zašto ne bi, da bi to moglo biti i krajem tjedna, pred početak formiranja Vlade. Mi imamo imena, rekao sam na početku da su doneseni prijedlozi, usuglašavamo se da odaberemo tri potencijalna kandidata. Kandidate imamo, vjerujem da ćemo ih već danas moći poslati, prije toga usuglasit ćemo ih s Domoljubnom koalicijom”, kazao je Petrov.

Nastavio je odgovarati na novinarska pitanja.

Ja ne vidim razloga da bude zamjerki na naše prijedloge, budući da ćemo predlagati stvarno stručne osobe, da će biti tu nekakvih zamjerki. Ako i bude, ne mislim da će to biti sad strahovito teško da bi se moralo odgoditi i prolongirati rok, barem što se tiče nas.

Vi imate onda 60 imena? Mora li se svako ime koje dolazi iz Mosta u konačnici potvrditi u Domoljubnoj koaliciji i obrnuto?

Naravno da će ići usuglašavanje.

– Ovo su satovi matematike danas, upitao je šaljivo Karamarko.

Kada idete na sastanak s gospodinom Oreškovićem?

U trenutku kada budemo smatrali da je to potrebno. Do tog trenutka ćemo slati kandidate. I nakon toga ćemo napraviti rezime svega.

O kojim ste imenima danas razgovarali?

O imenima vam neću govoriti. Od danas kreću razgovori gospodina Oreškovića s potencijalnim kandidatima. Kada se usuglase – dobit ćete ime.

Tko piše program Vlade? Usuglašava li se on između HDZ-a i Mosta ili ga piše budući premijer?

To se odvija na isti način na koji se biraju i mogući kandidati. Nije realno da vi postavljate čovjeka, a da taj čovjek nema apsolutno nikakav utjecaj na ono što se treba raditi. Dakle, gospodin Orešković sigurno nije čovjek koji će dopustiti da se na bilo kakav način upravlja s njim ili da je on neka lutka na koncu. Isto kao što ćemo se usuglašavati oko kandidata s gospodinom Oreškovićem, pri čemu smatramo da bude ključno da on bude taj koji će odabrati osobe koje će, na kraju, najviše odgovarati njegovom timu, tako smatramo da on donese svoje zaključke vezano za program. Mi ćemo ponuditi naše smjernice, isto tako će, vjerujem, i Domoljubna koalicija. No, početnu i ključnu riječ će imati gospodin Orešković.

Ako ste mogli naći 60 imena za ta mjesta, zar niste mogli naći zajedno i premijera, recimo gospodina Karamarka?

Vraćam se sada na sam početak priče. Danas je bilo važno da se definira u trenutku, ukoliko želimo ući u reformsku suradnju, da se definira nestranački kandidat i to je razlog zbog čega smo bili tražili takve uvjete.

Gospodin Karamarko jučer je rekao za novo ministarstvo, s tim bi se išlo u roku šest mjeseci, jeste li vi za to?

Znači to je bio zajednički dogovor i ponovit ću – to nije vezano samo za ministarstva. Vjerojatno se ministarstva, odnosno raspored i ustroj ministarstava može odrediti i prije. Duži rok nam je potreban za sve agencije, državne urede, organizacije, županijske, odnosno regionalne i lokalne uprave.

Sad ćete ići sa 20 ministarstava?

U ovom trenutku da.

Ako hipotetski gospodin Orešković odbije sva tri imena?

Onda ćemo predlagati dalje.

Može li on dati prijedlog?

Naravno.

Možete li to izvesti do 22-og, program nije gotov?

Program je gotov, zaključio je Petrov, nakon čega su Tomislav Karamarko i on otišli.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...