Početna - IZDVOJENO - 3D print u biomedicini
web

3D print u biomedicini

Izložba je otvorena jučer, a možete ju pogledati do 24. siječnja u Malom salonu u Rijeci

Dokumentarna izložba Saše Ostojića i Svena Maričića postavljena je povodom obljetnice prve primjene 3D printa u kirurgiji u ovom dijelu Europe, 2008. godine, kao pogled na sinergiju između različitih grana znanosti i umjetnosti (s naglaskom na primjenu novih tehnologija u znanosti i poveznica s utjecajem na računalni 3D dizajn, projektiranje, 3D print i kreativno izražavanje).

Prvi takav projektirani implantat namijenjen rekonstrukciji dijela čela i nosa, po prvi puta u ovom dijelu Europe, napravljen je 2008. godine u suradnji Tehničkog i Medicinskog fakulteta, Poliklinike Rident koja je ustupila moderni multislice CT uređaj i oblikovala završnu geometriju, te tvrtke Noven d.o.o. koja je ustupila 3D pisač kako bi se napravila anatomska geometrija koštanog defekta. Konačni rezultat ove suradnje, implantiran je pod stručnim nadzorom medicinskog tima, kirurga otorinolaringologa, uz pomoć anesteziologa te drugog stručnog osoblja klinike.

Dakle, 2008. godine napravljena je prekretnica. Svrstali smo se u elitno društvo zemalja koje imaju znanja i vještine korištenja visoke tehnologije 3D printa i skeniranja u kirurgiji te kao posljedicu toga imamo jedinstven događaj: jedan koštani defekt, jedan CT sken, jedan 3D print, jednu implantaciju i jednog zadovoljnog čovjeka kojemu je vraćena anatomska geometrija.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...