Početna - NOVOSTI - 3D tehnologija približava umjetnost slijepima i slabovidnima
klimt-andreas

3D tehnologija približava umjetnost slijepima i slabovidnima

Nakon pune dvije godine rada s 3D tehnologijama izrađena je reljefna reprodukcija čuvenog “Poljupca” slavnog austrijskog umjetnika Gustava Klimta koja će slijepima i slabovidnim osobama pružiti novi umjetnički doživljaj.

Reprodukcija je proizašla iz EU projekta “Pristup muzejima za slijepe i slabovidne osobe”, a po završetku projekta dodijeljena je galeriji Belvedere u Beču, gdje se nalazi i originalno Klimtovo remekdjelo.

Na Međunarodni dan bijelog štapa koji se obilježio 15. listopada, slijepi i slabovidni posjetitelji Belvederea mogli su doživjeti ovo djelo po prvi puta na poseban način. Slika je uz računalnu pomoć “prevedena” u reljefni prikaz veličine 42×42 cm. Mnogobrojni kompozicijski i ornamentalni detalji djela učinjeni su opipljivim, a uz pomoć tehnologije praćenja dodira određeni dijelovi reljefa pružaju i audio informacije, pa ova reprodukcija zapravo ujedno predstavlja i audio vodič koji produbljuje doživljaj umjetničkog djela.

“Jedna od ključnih obaveza svakog muzeja je da umjetnost učini dostupnom najrazličitijim društvenim skupinama. Veseli me što će najpoznatiju sliku iz naše zbirke od sada na nov način moći doživjeti i slijepe i slabovidne osobe”, kazala je direktorica Belvederea, Agnes Husslein-Arco.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...