Početna - IZDVOJENO - 50. godina riječkog modela profesionalne rehabilitacije
web

50. godina riječkog modela profesionalne rehabilitacije

Povodom obilježavanja 50 godina riječkog modela profesionalne rehabilitacije održana je središnja svečanost u dvorani Transadrije. Ujedno je obilježeno 50 godina djelovanja bivšeg Centra za profesionalnu rehabilitaciju, danas je to tvrtka Centaroprema Re&Zin koji osposobljavaju osobe s invaliditetom za rad.

Riječki model profesionalne rehabilitacije radi na takvom principu da se podrazumijeva da bez obzira na invaliditet, za svaku osobu postoje poslovi koje ona može obavljati uspješno i to bez opasnosti da joj se dodatno naruši zdravstveno stanje, a da rezultat toga rada ima vrijednost na tržištu. Riječki model zasniva se na razmišljanju da osobe s invaliditetom trebaju integraciju prije svega u otvorenoj privredi, a tek iznimno ih je potrebno zapošljavati u zaštićenim uvjetima, kao i na postavci da je rad osoba s invaliditetom ekonomski isplativ.

Tijekom 50 godina u Centru se profesionalno orijentiralo više od 13.000 osoba s invaliditetom, za većinu su pronađeni lakši poslovi, dok je ih 1900 profesionalno rehabilitirano, odnosno školovano za nova zanimanja, nakon čega su također u velikom postotku bili zapošljavani u trgovini, ekonomiji, hotelijerstvu i turizmu, brodogradnji, građevini, elektrotehnici i mnogim drugim djelatnostima. Tijekom 30 godina se obavljala profesionalna orijentacija mladih s teškoćama u razvoju, a Centar je za rad osposobljavao i zapošljavao i mlade koji su napustili obrazovni sustav. Tijekom i nakon Domovinskog rata više od 1100 branitelja prošlo je kroz postupke profesionalne orijentacije, a 140 ih je steklo nova zanimanja.

U funkciji kompleksne rehabilitacije razvijala se i proizvodnja, u kojoj su također zapošljavane osobe s invaliditetom. U neformalnim programima čiji je primarni cilj bio osposobljavanje osoba s invaliditetom za rad, a sekundarni ostvarivanje proizvodnog programa, osposobljavalo se za više od 40 zanimanja.

U partnerstvu s jedinicama regionalne i lokalne samouprave proveden je niz projekata, a posebno su istaknuta dva projekta provedena 2010. i 2011. godine, čiji je Centaroprema bila nositelj, a sufinancirana su bespovratnim sredstvima Europske unije. Projekti “Osobe s invaliditetom i model sustava podrške za poboljšanje njihovog pristupa tržištu rada” i “Model funkcioniranja regionalnog centra za rehabilitaciju” ukupno su bili vrijedni 260 tisuća eura, prvi u partnerstvu i uz sufinanciranje Grada Rijeke, a oba u partnerstvu i uz sufinanciranje Primorsko-goranske županije. Njima je, između ostalog, pripremljen i plan i program rada te investicijska studija za osnivanje regionalnog centra za profesionalnu rehabilitaciju.
Novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, predviđeno je osnivanje četiri centra za profesionalnu rehabilitaciju u Hrvatskoj, i to uz stručnu podršku i nadzor novoosnovanog Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osobe s invaliditetom. Kako je kazala ravnateljica Zavoda Lidija Hrastić-Novak, jedan od prvih centara, koji će tako zapravo nastaviti svoj dugogodišnji rad na području profesionalne rehabilitacije, bez sumnje je i Centaroprema Re&Zin.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Učenici Ugostiteljske škole Opatija priključili su se projektu volonterskog maratona mladih “72 sata bez kompromisa”

Vrijedni učenici Ugostiteljske škole Opatija priključili su se projektu volonterskog maratona mladih “72 sata bez kompromisa” u Rijeci. Učenici slastičari ...