Početna - IZDVOJENO - 50. godina riječkog modela profesionalne rehabilitacije
web

50. godina riječkog modela profesionalne rehabilitacije

Povodom obilježavanja 50 godina riječkog modela profesionalne rehabilitacije održana je središnja svečanost u dvorani Transadrije. Ujedno je obilježeno 50 godina djelovanja bivšeg Centra za profesionalnu rehabilitaciju, danas je to tvrtka Centaroprema Re&Zin koji osposobljavaju osobe s invaliditetom za rad.

Riječki model profesionalne rehabilitacije radi na takvom principu da se podrazumijeva da bez obzira na invaliditet, za svaku osobu postoje poslovi koje ona može obavljati uspješno i to bez opasnosti da joj se dodatno naruši zdravstveno stanje, a da rezultat toga rada ima vrijednost na tržištu. Riječki model zasniva se na razmišljanju da osobe s invaliditetom trebaju integraciju prije svega u otvorenoj privredi, a tek iznimno ih je potrebno zapošljavati u zaštićenim uvjetima, kao i na postavci da je rad osoba s invaliditetom ekonomski isplativ.

Tijekom 50 godina u Centru se profesionalno orijentiralo više od 13.000 osoba s invaliditetom, za većinu su pronađeni lakši poslovi, dok je ih 1900 profesionalno rehabilitirano, odnosno školovano za nova zanimanja, nakon čega su također u velikom postotku bili zapošljavani u trgovini, ekonomiji, hotelijerstvu i turizmu, brodogradnji, građevini, elektrotehnici i mnogim drugim djelatnostima. Tijekom 30 godina se obavljala profesionalna orijentacija mladih s teškoćama u razvoju, a Centar je za rad osposobljavao i zapošljavao i mlade koji su napustili obrazovni sustav. Tijekom i nakon Domovinskog rata više od 1100 branitelja prošlo je kroz postupke profesionalne orijentacije, a 140 ih je steklo nova zanimanja.

U funkciji kompleksne rehabilitacije razvijala se i proizvodnja, u kojoj su također zapošljavane osobe s invaliditetom. U neformalnim programima čiji je primarni cilj bio osposobljavanje osoba s invaliditetom za rad, a sekundarni ostvarivanje proizvodnog programa, osposobljavalo se za više od 40 zanimanja.

U partnerstvu s jedinicama regionalne i lokalne samouprave proveden je niz projekata, a posebno su istaknuta dva projekta provedena 2010. i 2011. godine, čiji je Centaroprema bila nositelj, a sufinancirana su bespovratnim sredstvima Europske unije. Projekti “Osobe s invaliditetom i model sustava podrške za poboljšanje njihovog pristupa tržištu rada” i “Model funkcioniranja regionalnog centra za rehabilitaciju” ukupno su bili vrijedni 260 tisuća eura, prvi u partnerstvu i uz sufinanciranje Grada Rijeke, a oba u partnerstvu i uz sufinanciranje Primorsko-goranske županije. Njima je, između ostalog, pripremljen i plan i program rada te investicijska studija za osnivanje regionalnog centra za profesionalnu rehabilitaciju.
Novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, predviđeno je osnivanje četiri centra za profesionalnu rehabilitaciju u Hrvatskoj, i to uz stručnu podršku i nadzor novoosnovanog Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osobe s invaliditetom. Kako je kazala ravnateljica Zavoda Lidija Hrastić-Novak, jedan od prvih centara, koji će tako zapravo nastaviti svoj dugogodišnji rad na području profesionalne rehabilitacije, bez sumnje je i Centaroprema Re&Zin.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...