Početna - IZDVOJENO - 6. Opatijski sportski dan

6. Opatijski sportski dan

Šesti po redu Opatijski sportski dan održo se pod motom „Reci DA sportu u Opatiji“ u ponedjeljak, 16. rujna u Sportskoj dvorani Marino Cvetković s početkom u 11 sati, a manifestacijom će se ujedno obilježiti i Hrvatski olimpijski dan, koji se tradicionalno slavi 10. rujna.

Sportski savez grada Opatije organizira ovu manifestaciju već šestu godinu zaredom s ciljem edukacije i informiranja građana o dobrobiti sporta i rekreacije te upoznavanja javnosti s lokalnom sportskom zajednicom, a uz pomoć Osnovne škole „R. K. Jeretov“, Društva „Naša djeca“ i Kluba za športsku rekreaciju „Gorovo“. Proslava se događa na početku školske godine, u vrijeme kada se djeca uz podršku roditelja odlučuju u koju će se sportsku aktivnost upisati. Grad Opatija kao Grad prijatelj djece, kao i Osnovna škola „Rikard Katalinić Jeretov“ zalažu se za zdravo odrastanje svojih najmlađih sugrađana i njihovo uključivanje u sportske i rekreativne aktivnosti, pa je Opatijski sportski dan ušao i u kurikulum škole za opatijske osnovce, tako da manifestaciju svake godine u sklopu nastave posjećuju svi učenici škole – preko petsto učenika iz matične i područnih škola. Značaj i kvaliteta manifestacije prepoznata je ne samo u Opatiji, već i šire, pa joj je na Savjetovanju koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ održanom u Zagrebu dodijeljena Povelja za Naj-akciju u Hrvatskoj u 2014. godini, a od ove je godine Opatijski sportski dan i dio preventivnog programa Odjela Prevencije Policijske uprave primorsko-goranske „Zajedno više možemo“

Program je započeo u 11.00 sati, kada je nakon uvodnih pozdravnih govora gradonačelnika Ive Dujmića, predsjednika Sportskog saveza Dragutina Galine, dječjeg gradonačelnika Vite Juričića i ravnatelja Osnovne škole Fredija Glavana mladi karatist Leon Buršić  podignuo Olimpijsku zastavu.

Prostor u dvorani bio je prigodno uređen improviziranim sportskim terenima i štandovima, na kojima je tridesetak udruga s područja Grada Opatije demonstriralo olimpijske i druge sportove, rad s djecom i rad na promociji zdravog načina života te motiviralo posjetitelje na bavljenje sportom uz sportske igre i edukacijsko-zabavni program.

Učenici sedmih i osmih razreda krenuli su na šetnju povijesnim stazama Opatije, a rutu su pratili uz interaktivnu igru Green City, aplikaciju koju je napravila Udruga Žmergo. Green city Opatija interaktivna je igra namijenjena svima koji žele upoznati kulturu grada, pritom se dobro zabaviti. Sudionici igre, putem mobilne aplikacije Green city Opatija dobivaju listu zadataka i uputa, a odgovarajući na zagonetke vezane uz pojedina događanja, kao i znamenitosti koje se nalaze na području Opatije i Voloskog, skupljaju bodove. Mobilna aplikacija Green city Opatija sufinancirana je od strane Grada Opatija te Turističke zajednice Opatija, a provodi se u sklopu opatijskog susjedstva programskog pravca 27 susjedstava, u okviru projekta Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture.

Učenici nižih razreda upoznali su se s ponudom i radom opatijskih sportskih udruga, isprobali razne sportove te se okušali u zabavnim rekreativnim igrama u Decathlon zoni.

Nakon prezentacija sportova i udruga svi sudionici i posjetitelji uključili su se u zajedničko razgibavanje uz glazbu i vodstvo stručnih voditelja „Vježbajmo zajedno“ te ispisali svoje poruke odraslima vezane uz sport na velikom platnu. Obilježavanje Opatijskog sportskog dana završeno je uz slatku zakusku za sve učenike.

Sportski savez grada Opatije predstavio je prigodnu brošuru „Reci DA sportu u Opatiji“ koja pruža informacije o opatijskim sportskim klubovima s ciljem približavanja sporta najmlađima i uspostavljanja kvalitetnog kontakta djece i roditelja sa sportom, kao i nekoliko savjeta za roditelje malih sportaša, a koja se besplatno podijelila svim učenicima i posjetiteljima.

Članovi Društva „Naša djeca“ Opatija izradili su promotivni video kojim se najavljuje Opatijski sportski dan te pozivaju djeca, mladi i svi građani Opatije da se pridruže. Spot se može pogledati na YouTube kanalu DND-a te na Facebook stranicama Sportskog saveza i DND-a.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...