Početna - IZDVOJENO - Svjetski dan prve pomoći i Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan prve pomoći i Tjedan borbe protiv tuberkuloze

GDCK Opatija datume obilježilo zdravstvenim akcijama na tržnici

 Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina prve pomoći u široj javnosti. Edukacije o prvoj pomoći trebale bi biti dostupne svima jer poznavanje i pravilna primjena postupaka prve pomoći mogu spasiti život te pomažu u oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede.

Tema Svjetskog dana prve pomoći ove godine je “Prva pomoć i marginalizirane osobe”. Marginalizirane osobe su pojedinci ili grupe koje su često isključene iz svakodnevnih aktivnosti, događaja, poslova ili druženja. U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često sačinjavaju osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima. Pod povećanim rizikom od marginalizacije su i osobe određenih seksualnih orijentacija, zatim izbjeglice, migranti, pripadnici manjina, žrtve raznih rodbinskih rituala i zakona te druge osobe kojima su uskraćena osnovna ljudska prava.

Na Svjetski dan prve pomoći nužno je skrenuti pozornost na marginalizirane osobe, kojima je sada ili u nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći.

Gradsko društvo Crvenog križa Opatija ove je značajne manifestacije danas obilježilo akcijom mjerenja tlaka i edukacijom o reanimaciji na opatijskoj tržnici. Obilježen je i Tjedan borbe protiv tuberkuloze dijeljenjem edukativnog materijala, informacijama i savjetima zainteresiranim građanima.

Akcije  se nastavljaju 16. rujna 2019. u Dvorani Marino Cvetković u sklopu manifestacije Opatijskog sportskog dana, 17. rujna 2019. u Udruzi osoba s invaliditetom Grada Opatije te 19. rujna 2019. u Matuljima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

FACEBOOK PREDSTAVIO FACEBOOK SHOP

Facebook je predstavio još jednu novost ovog puta namijenjenu poduzetnicima Facebook Shop je usluga u kojoj će poduzetnici na brz ...