Početna - IZDVOJENO - 600 tisuća kuna za stipendije: Učenicima 400, a studentima osigurano 600 kuna mjesečno
općina matulji

600 tisuća kuna za stipendije: Učenicima 400, a studentima osigurano 600 kuna mjesečno

Svi učenici i studenti koji zadovolje uvjete dobit će stipendije, odnosno neovisno o broju prijavljenih nitko neće ostati bez pomoći u edukciji ako odgovara postavljenim kriterijima – zaključak je to jučerašnje tiskovne konferencije na kojoj su načelnik Mario Ćiković i zamjenica Eni Šebalj predstavili program stipendiranja Općine Matulji.

– Da ovaj model stipendiranja daje odlične rezultate govori činjenica da svi oni koji jednom dobiju stipendiju narednih se godina izuzetno trude da ostanu u skupini najboljih do kraja studija, a svake godine ovoj se velikoj skupini stipendista pridruži i desetak novih koji se potrude podići svoje prosjeke, kazala je Šebalj.

Za stipendije učenika i studenata Općina Matulji svake godine izdvaja zaista značajna sredstva pa je tako u proračunu za 2016. godinu planirano ukupno 600 tisuća kuna za navedenu namjenu od čega se iznos od nešto više pola mijuna kuna odnosi na stipendije koje učenici i studenti dobivaju temeljem školskog odnosno akademskog uspjeha za što su propisani zaista visoki kriteriji. Prema riječima čelnog dvojca matuljske općine, sličan će se iznos planirati i u sljedećoj godini.

Samo protekle godine broj ukupno dodijeljenih stipendija dosegao je brojku od 118 što Općinu Matulji svrstava u sam vrh jedinica lokalne samouprave koje kroz ovako veliki broj stipendija potiču znanje u svojim sredinama i nagrađuju mlade za njihove rezultate. Kao i svake godine tako i ove raspisan je natječaj za stipendije temeljem školskog odnosno akademskog uspjeha, stipendije temeljem imovinskog statusa te stipendije za za deficitarna zanimanja, a sve detalje o uvjetima već smo ranije objavili.

Temeljem akademskog uspjeha stipendije ostvaruju studenti koji imaju prosjek 4,5 iz posljednje dvije godine srednje škole u koliko su polaznici prve godine studija dok,studenti viših godina studija moraju imati prosjek 4,0 i više iz prethodne godine studija i najmanje 4,0 na završenom preddiplomskom studiju za studente koji su stekli svjedodžbu o završenom prediplomskom studiju. U koliko se pak radi o srednjoškolcima temeljem školskog uspjeha stipendije mogu ostvariti oni koji prolaze sa prosjekom 4,5 i više osim ako se radi o polaznicima prvih razreda kojima prosjek mora biti 5,0 iz sedmog i osmog razreda. Upravo je iz ve kategorije svake godine najveći broj stipendista.

– Rok za prijavu na natječaj je 31. listopad, osim za one koji se prijavljuju za socijalne stipendije gdje je rok nešto kraći i traje do 23. listopada pa se pozivaju svi koji to još nisu učinili da prikupe potrebnu dokumentaciju i podnesu zahtjeve. Visina stipendija kreće se od 400 kuna za srednjoškolce do 600 kuna za studente. Poticaj mladima u obrazovanju je zaista važan zato će Općina Matulji i dalje nastojati ovim izvrsnim mladim ljudima pružati što značajniju podršku i biti otvorena za sve njihove potrebe i prijedloge u skladu sa Proračunskim mogućostima sa željom da i ove godine još veći broj njih ostvari stipendije te da u novoj školskoj odnosno akademskoj godini ostvare što bolje rezultate, zaključila je Šebalj.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...