Početna - IZDVOJENO - 6,15 milijuna eura kredita za novu energanu Kampusa i KBC-a

6,15 milijuna eura kredita za novu energanu Kampusa i KBC-a

Europska banka za obnovu i razvoj i TD Energo potpisali su ugovor o 6,15 milijuna eura vrijednom kreditu za izgradnju prve faze nove energane za potrebe Sveučilišnog Kampusa i Kliničkog bolničkog centra na Trsatu, dok će kredit za jamac biti Grad Rijeka. Na novu energanu bit će priključeni i postojeći objekti KBC-a na toj lokaciji te korisnici današnje toplane Vojak.

Prva faza, za koju su danas potpisani ugovori, vrijedna je 6,15 milijuna eura, koji će biti izdani u dvije tranše. Prva tranša vrijedna 3,4 milijuna eura uključuje sanaciju postojećih toplovoda za opskrbu toplinskom energijom, izgradnju,nabavu opreme i stavljanje u pogon tri plinska kotla s kapacitetom 5 MW, od čega će jedan biti rezervni, kao i nabavu opreme i puštanje u rad integriranih IT sustava i sustava za upravljanje, dok je druga tranša u vrijednosti od 2,75 milijuna eura rezervirana za građevinske radove, za nabavku opreme i stavljanje u pogon daljinskog hlađenja i sustava za opskrbu hlađenja za opću bolnicu.
Druga faza podrazumijeva izgradnju centralnog hlađenja te kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije snage između 3 i 4 MW. Prednosti kogeneracijskih postrojenja su višestruke – energija za grijanje, električna energija, mogućnost proširenja na trigeneraciju, što uključuje i hlađenje. Energo već posjeduje iskustvo u izgradnji, opremanju i održavanju kogeneracijskih postrojenja, budući da se Bazeni Kantrida griju upravo putem kogeneracijskog postrojenja.

Uz sredstva koja će se uložiti u izgradnju nove energane, Grad Rijeka je do sada u projekt izgradnje nove bolnice uložio 45,5 milijuna kuna što je i omogućilo potpisivanje ugovora o građenju KBC-a Rijeka javno-privatnim partnerstvom. Navedena ulaganja odnose se na ustupanje nekretnina, otkup zemljišta od privatnih vlasnika i odricanje od naplate komunalnog doprinosa za novi KBC.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...