Početna - IZDVOJENO - Gigante Dešković: Zabrana kulture nema smisla dok su istovremeno autobusi pretrpani

Gigante Dešković: Zabrana kulture nema smisla dok su istovremeno autobusi pretrpani

Festival Opatija jedna je od rijetkih kulturnih ustanova u Hrvatskoj koji je proteklih mjeseci redovno održavalao manje koncerte, kazališne predstave i ostale slične evente u Centru Gervais. Svaki put strogo su se pridržavali propisanih epidemioloških mjera i nije evidentiran slučaj da je upravo na nekom od tih događaja došlo do širenja koronavirusa.
No, na zahtjev Županijskog stožera na čelu s načelnikom Mladenom Šćulcem u PGŽ su od ovog tjedna zabranjena sva kulturna događanja, a značajnija iznimka ostaju tek crkve u kojima se može okupiti do 25 osoba.
Riječke kulturne ustanove zbog toga su se već pobunile, a potporu takvom razmišljanju dao je i ravnatelj Festivala Opatije, Ernie Gigante Dešković.
“Podrška kolegama iz Rijeke. Zabrana kulture na području PGŽ nema opravdanja.
Događanja u kulturi se već godinu dana održavaju u reduciranim okvirima, kontroliranim uvjetima, posebno dezinficiranim i prozračivanim prostorima, s malim brojem publike koja nije u međusobnom kontaktu, s unaprijed testiranim izvođačima, itd. Ovakav ozbiljan pristup našeg sektora rezultirao je da nismo imali jedne jedine sporne situacije (za razliku od mnogih drugih sektora) što ukratko znači da neovisno o općoj slici epidemiološkog stanja u ovom trenutku ne postoji objektivno ili činjenično opravdanje za dodatnim zabranama događanja u kulturi, jer naš sektor naprosto nije problematičan.
Najviše čudi pomanjkanje logike u novouvedenim mjerama: zabranjuju 1 osobu u kazališnoj dvorani od 1.500m2 dok je u prostoru iste ili manje veličine moguće održavanje sjednica predstavničkih tijela; zabranjuju 1 osobu u kino dvorani dok su OK prenatrpani autobusi javnog prijevoza; zabranjuju 1 osobu u umjetničkoj galeriji dok se na daleko manjim terasama sa zatvorenim staklenim stjenkama može ispijati piće…
Vjerujem da oni koji donose mjere to čine u dobroj namjeri, ali novouvedene mjere su doista pretjerano nepoštene prema kulturi. Molim sve one koji odlučuju neka vrate stanje u kulturi kakvo je dosad bilo, jer novouvedene mjere u pogledu kulture neće donijeti epidemiološku korist već će samo uzrokovati dodatne štete po naš sektor”, poručio je Gigante Dešković.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...