Početna - GOSPODARSTVO - Kvarnerski ugostitelji u strahu od ponovnog zatvaranja

Kvarnerski ugostitelji u strahu od ponovnog zatvaranja

Skraćivanje radnog vremena do 19 sati, a ako se situacija s visokim brojem novozaraženih koronavirusom ne stabilizira i moguće ponovno zatvaranje terasa, novi su momenti u poslovanju ugostiteljskih objekata.
Sve u svemu, Uskrs je tu, a time i nešto strože mjere za ugostitelje koji su od 1. ožujka mogli otvoriti terase, što su mnogi i iskoristili. Reklo bi se mjesec dana svojevrsnog predaha za kojeg je, primjećuju mnogi, moglo biti više kontrola pridržavanja mjera.
Robert Marinčić, predsjednik Ceha ugostitelja Opatije i vlasnik restorana Bianco & nero, ukazao je kako je i bez restrikcija strah od korone u odnosu na prošli tjedan prepolovio promet.
“Vidimo da je prisutan strah kod ljudi. Ovaj tjedan, s obzirom na to da su brojke stvarno velike, promet je pao na pola u zadnja tri dana prema prošlom tjednu. Bez obzira na bolje vrijeme ovog tjedna. Znači i bez restrikcija, sam strah od COVID-19 je odradio svoje. Danas je petak, pred sam blagdan, sve je trebalo biti puno, ali u odnosu na prošli petak kada se čekao stol, značajno manje gostiju. Isto tako, vidi se da na terasama restorana, primjerice, uvečer ustvari nema nekog prometa, ljudima je prehladno sjediti i večerati vani. Nije imalo smisla niti raditi, tako da se ta zabrana do 19 sati možda i neće toliko osjetiti, kaže predsjednik opatijskog Ceha ugostitelja. Komentirajući najave mogućeg zatvaranja terasa, kazao je kako se kroz ožujak uspjelo nešto odraditi, neki od ugostitelja su prešli prag od 60 posto u odnosu na 2019. tako da neće imati potpore države. No, puno njih ipak nije prešlo taj prag. Neki jači lokali nisu niti otvarali jer nemaju dovoljno velike terase da financiraju veći broj zaposlenih.
“Imate primjera da se restoran nije otvorio jer vlasnik ima puno zaposlenih koji su obuhvaćeni mjerama države. Obzirom da ima mali kapacitet terase i nema se kamo širiti, jednostavno je radije ostao zatvoren, nego da uđe u veće financijske probleme i ne može zaposlenicima dati redovnu plaću” rekao je Marinčić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

117 stipendista Grada Opatije u tekućoj školskoj/akademskoj godini

Grad Opatija će u tekućoj školskoj/akademskoj godini imati čak 117 stipendista. Temeljem pristiglih prijava odobreno je 45 učeničkih stipendija, 61 studentska stipendija, ...