Početna - IZDVOJENO - 8. Dani elektroničkih medija, Opatija
Professional camera

8. Dani elektroničkih medija, Opatija

8. DANI ELEKTRONIČKIH MEDIJA, 21. dani radija, 8. dani televizija, 8. dani interneta

8. DANI ELEKTRONIČKIH MEDIJA – TRAŽE SE OKVIRI ZA OPORAVAK MEDIJSKOG TRŽIŠTA

Mediji u Hrvatskoj i dalje su u uvjetima recesijske tranzicije, posebno lokalni mediji zbog čega se i dalje traže inicijative za izlaz iz teške financijske situacije. Tristotinjak predstavnika nacionalnih i lokalnih medija sudjelovat će u dvanaest panela na kojima će biti otvorene brojne teme od interesa za lokalne i nacionalne medije.

Opatija će i ove jeseni,20. do 22. listopada,biti domaćin Dana elektroničkih medija koji se održavaju osmu godinu za redom, pri čemu će ugostiti oko tri stotine predstavnika lokalnih i nacionalnih medija.

Na mnogobrojnim panelima sudionici će, uz ostalo, biti upoznati s prijedlogom medijske politike, perspektivama razvoja elektroničkih medija u narednom periodu, europskim praksama poticanja proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa. Bit će predstavljenii prvi rezultati analize radijskog tržištakoja se provodi kako bi  se prezentirala detaljna slika hrvatskog radijskog prostora te utvrdilo kakvi su stavovi i očekivanja građana što se tiče programskih sadržaja nacionalnih, lokalnih i regionalnih radija.

„Većina lokalnih medija se još uvijek nalazi u uvjetima recesijske tranzicije. Poslovanje u  otežanim uvjetima ostavlja velik trag i na kvalitetu programskih sadržaja zbog čega u udruzi HURIN iz godine u godinu nastojimo pronaći načine financiranja koji bi omogućili opstanak lokalnih medija i zadržavanje radnih mjesta. Zbog toga su predviđeni i paneli na kojima će se razgovarati o digitalnoj dividendi, a svoja iskustva o potporama programima od javnog sadržaja će s nama podijeliti i kolege iz Irske i Slovenije“, najavio je Marijan Beljan, predsjednik HURIN-a.

U suradnji s UNICEF-om Agencija je prije desetak dana pokrenula nacionalnu medijsku kampanju „Birajmo što gledamo“ kojoj je cilj osvijestiti važnost medijske pismenosti.  Na Danima elektroničkih medija premijerno će biti prikazana i preostala dva televizijska spota iz kampanje.

Vijeće za elektroničke medije i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, sudionike će upoznati  i s elektronskom publikacijom„Mediji i nacionalne manjine“. Publikacija je nastala kao rezultat radionica o izvještavanju medija o nacionalnim manjinama.

„Agencija i Vijeće za elektroničke medijesvojim aktivnostima i inicijativama nastoje davati smjernice lokalnim i nacionalnim medijima. Poboljšana suradnja koja se ostvaruje s kolegama u medijima u posljednjih nekoliko godina pokazatelj je dvosmjerne komunikacije između AEM-a i medija. Stoga, s veseljem očekujemo još jedne Dane elektroničkih medija na kojima ćemo  potaknuti raspravu o brojnim temama koje su od interesa za lokalne i nacionalne medije. U radu skupa sudjelovat će i strani gosti: Celene Craig predsjednica EPRE i predstavnica irskog regulatora BAI-a te Tanja Kerševan Smokvina predstavnica slovenskog regulatora AKOS-a. Naime, godišnje okupljanje medijskih djelatnika prigoda je da se progovori i o iskustvima regulatora drugih članica EU. Uz ostalo bit će riječi o potporama medijskim sadržajima od javnog interesa te u kojem smjeru ide revizija Direktive AVMS-a izjavila je Mirjana Rakić, ravnateljica AEM-a.

Uz HURIN i AEM, suorganizatori 8. Dana elektroničkih medija su Nacionalna udruga televizija (NUT) i HAKOM. Na panelima će sudjelovati brojni stručnjaci među kojima su predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva financija, Europskog parlamenta, Instituta za međunarodne odnose, Fakulteta političkih znanosti i drugih institucija ili utjecajnih pojedinaca. Osim lokalnih medija na 8. Danima elektroničkih medija aktivno će sudjelovati i predstavnici najvećih nacionalnih televizija – HRT-a, Nove TV i RTL-a.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...