Početna - IZDVOJENO - Ako ste nezaposleni, ova prava vam se mijenjaju
Foto: Hrvoje Dominic

Ako ste nezaposleni, ova prava vam se mijenjaju

Donosimo vam nekoliko važnih detalja koji se mijenjaju za sve nezaposlene prijavljene na burzi.

Nezaposleni više neće morati svaki mjesec do Zavoda za zapošljavanje kako bi dobili žig, ostali u evidenciji nezaposlenih te na taj način ostvarivali svoja prava, prenosi Dnevnik.hr.

Umjesto toga imat će obvezu putem e-maila ili telefonom javiti se svom savjetniku barem jednom u četiri tjedna, ali i pokazati mu da su aktivno tražili posao.

‘Sad sam bila na šalteru i žena mi je rekla da se ne moram više javljati, da će me sljedeći mjesec kontaktirati savjetnica i to je u redu’, rekla je Brigita za Dnevnik.hr, jedna od nezaposlenih.

Na Zavodu su, prema posljednjim podacima, 376.874 nezaposlena. Novo će pravilo u svakom slučaju smanjiti gužve na zavodima. Takvog je mišljenja i Lazar, jedan od nezaposlenih. ‘Čini se jednostavnije ali vidjet ćemo kako će funkcionirat’, smatra Lazar.

U HZZ-u smatraju da će nova promjena uvelike pomoći nezaposlenima koji traže posao.
‘Individualne konzultacije su prije svega radi toga da nezaposleni dobiju informaciju o slobodnim radnim mjestima, da su u tijeku i da imaju taj bliski kontakt sa svojim savjetnikom’, izjavila je zamjenica ravnateljice HZZ-a Kristina Alerić.

Nikolina i Julijana zadovoljne su promjenama koje uvodi Zavod. ‘Mislim da je bolje da se ne moramo dolaziti javljati’, rekla je Nikolina. ‘Lakše je živjeti. Tu smo gubili jako puno vremena po dva sata čekajući u redu za žig to je bilo malo bezveze’, ističe Julijana.

Nezaposleni koji primaju socijalnu pomoć više neće izgubiti pravo na naknadu čim pronađu posao, već će jedan mjesec primiti pola, a sljedeći mjesec četvrtinu naknade.

‘Tranzicija je osmišljena da bi nezaposlenima izašli u susret i pomogli im u prilagodbi na zapošljavanje. Osobi koja će dobiti zaposlenje vjerojatno će se povisiti troškovi odmah u startu, počevši od kupovine odijela, pa sve do osiguravanja prijevozne karte’, izjavio je Hrvoje Sadarić, pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih.

U prosincu je posao pronašlo gotovo 12 tisuća građana, a trenutačno je na zavodu objavljeno nešto manje od 6 i pol tisuća slobodnih radnih mjesta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...