Početna - IZDVOJENO - Kad vam isključe mobitel zbog duga, to nije jedina kazna
mobitel
arhiva

Kad vam isključe mobitel zbog duga, to nije jedina kazna

Korisnici mreže Tele2 od kolovoza 2013. godine moraju plaćati ponovno uključenje broja, koji im je privremeno isključen ukoliko nisu na vrijeme podmirili svoje račune. No, nisu svi korisnici upoznati s ovom praksom domaćih mobilnih operatera, što pokazuje i primjer jednog čitatelja Net.hr portala.

Iako se praksa naplaćivanja ove usluge u Tele2 provodi od kolovoza 2013., jedan čitatelj Net.hr portala (podaci poznati redakciji) tek je sada saznao za nju. Kaže, vremena su teška, nije mogao na vrijeme podmiriti račune, pa ga je zabezeknulo da se uključenje broja (za koje je prije bilo dovoljno tek nazvati korisničku službu) sad naplaćuje.

Zato su upitali Tele2 zašto su počeli s naplatom ove usluge, a provjerili smo i koliko istu naplaćuju u druga dva velika mobilna operatera.

“Samu ‘naknadu za uključenje’ od 30 kn imamo u našem cjeniku od 2010. godine i do kolovoza prošle godine nismo korisnicima to niti naplaćivali, kao niti zatezne kamate. Kako bismo korisnike potaknuli na pravovremeno podmirenje troškova odlučili smo ponovno uključenje broja ipak naplaćivati. Obavijest o uvođenju naplate naknade za uključenje bila je puštena na govornom automatu naše službe za korisnike od srpnja 2013. godina, uz naravno redovnu pisanu obavijest u opomeni za plaćanje dugovanja (što šaljemo od 2010. godine)”, objasnili su iz službe Odnosa s javnošću Tele2 za Net.hr.

HT naplaćuje 62, a VIP čak 71 kunu

U HT-u su naplatu uključenja počeli provoditi od lipnja 2011. godine, a cijena iznosi 62 kune (PDV uključen).

“Usluga ponovnog uključenja regulirana je Pravilnikom o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga koji donosi HAKOM. U poslovnoj praksi ova je usluga uobičajena i kod drugih operatora te je HT primjenjuje već dugi niz godina, kada je riječ o naknadi za ponovno uključenje u nepokretnoj mreži. Naplatu naknade u pokretnoj telefoniji za ponovno uključenje pretplatnika privremeno isključenog zbog neplaćanja primjenjujemo od lipnja 2011. godine, sukladno važećem cjeniku. Ponovno uključenje mobilnog priključka naplaćuje se u iznosu od 62,00 kn (PDV uključen).

O uvođenju naknade za ponovno uključenje u mobilnoj mreži svoje smo korisnike obavijestili putem računa za svibanj 2011. te putem naših službenih web stranica”, kažu iz službe Odnosa s javnošću HT-a.

VIP uvjerljivo drži najveću cijenu ponovnog uključenja privremeno isključenog broja. “Naknada za ponovno uključenje odlaznih poziva mobilnih usluga ili uključenja SIM kartice iznosi 71,14 kn. Taj iznos se naplaćuje od 2012. godine. Od prošle godine ponovno uključenje privremeno isključene fiksne linije iznosi 101,43 kn. Kod B.net usluga naknada za ponovno uključenje također iznosi 101, 43 kn i primjenjuje se od prošle godine”, kazali su iz VIP-a, dodavši da o svim promjenama korisnike redovito obavještavaju SMS porukom i na računima te objavom važećeg cjenika na svojim web stranicama, u skladu sa zakonskim propisima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...