Početna - IZDVOJENO - Art kino Jesenja sonata – na filmu i u kazalištu
bergman_event

Art kino Jesenja sonata – na filmu i u kazalištu

Danas, u  utorak, 17. siječnja s početkom u 19 sati u Art-kinu će se održati Okrugli stol «Jesenja sonata – na filmu i u kazalištu» na kojem će sudjelovati redateljica predstave «Jesenja sonata» Ana Tomović, dramaturginja Olga Dimitrijević, Mira Furlan koja tumači ulogu Charlotte, Marija Tadić (Eva), Jelena Lopatić (Helena), Leon Lučev (Viktor) te filmski kritičari Dejan Durić i Dragan Rubeša.

Isti dan, u 20 sati na repertoaru Art-kina će se naći film Ingmara Bergmana «Jesenja sonata» iz 1978. godine. Nagrađivana obiteljska drama prati Evu koja nakon mnogo godina u posjet poziva svoju majku Charlotte (Ingrid Bergman), pijanisticu svjetskog glasa. Susret koji je trebao pomiriti dugogodišnje razmirice prerasta u oštar sukob i međusobna optuživanja između majke i kćeri. Uz brojne druge nagrade, film «Jesenja sonata» nagrađen je Zlatnim globusom 1979. za najbolji strani film. Predstava prema dramskom tekstu Ingmara Bergmana Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca igra od 12. siječnja.

Za one koji žele i nešto više saznati o Bergmanu i njegovom filmskom opusu od nekih od najpoznatijih redatelja i glumaca (Claire Denis, Lars von Trier, Woody Allen, Laura Dern, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Holly Hunter, Wes Anderson, Robert De Niro, Martin Scorsese, Ridley Scott…) mogu pogledati dokumentarni film «Nepozvani kod Bergmana» u Mini Art-kinu (18. i 20. siječnja u 19 sati). Dom redatelja Ingmara Bergmana na otoku Fårö ima gotovo mitski status među filmašima. Neki ga nazivaju Mekom, drugi kao da su pomalo ustrašeni dugom, uskom kućom u Hammarsu pokraj plaže. Poznati govore o svojem odnosu s demonom redatelja i njegovim filmovima. Za članove Filmskog kluba ulaz je slobodan na filmove «Jesenja sonata» te «Nepozvani kod Bergmana» dok mogu ostvariti i popust na cijenu ulaznice za predstavu na blagajni Kazališta. Program provodimo u suradnji s HNK Ivanom pl. Zajcom te uz pomoć Švedskog filmskog instituta (Svenska Filminstitutet) i Veleposlanstva Švedske u Zagrebu, poručili su iz Art-kina.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...