Početna - IZDVOJENO - Danas počinje Pust – Opatija, Matulji, Lovran, Kastav
Karneval_Opatija_2015

Danas počinje Pust – Opatija, Matulji, Lovran, Kastav

Danas će zatuliti Antonjski rog  i tako  označiti početak sezone karnevala, taj će se početak diljem Liburnije tradicionalno obilježiti dizanjem Pusta. Uz centralna događanja u Opatiji, Matuljima, Kastvu i Lovranu, i manja mjesta širom liburnijksog kraja sudjelovat će u pusnim običajima.

U peto godišnje doba prva ulazi Opatija, gdje će početak maškaranog perioda početi predajom gradskih ključeva pusnom gradonačelniku Duletu, te podizanjem karnevalske zastave i Pusta pred opatijskom tržnicom. U prigodnom programu sudjelovat će članovi Udruge Lumber klub iz Opatije dok će u glazbenom dijelu nastupiti Duško Jeličić & Bonaca. Pod voditeljskom palicom Dražena Turine Šajete, opatijski Lumberaši će kroz igrokaz predstaviti ovogodišnjeg pusta (Džems Yelou Trapan) koji će završiti na palu, okrivljen za sve loše u protekloj godini.

U Matuljima, antonjski program ima dva dijela – prvo će se u 16 sati održati predaja ključeva zvončarima, da bi se nakon toga program s početkom u 18 sati preselio u Zvoneću. Negdje između ta dva termina, uobičajeno je i da se Pust podiže u Matuljima, u organizaciji Pusnog odbora Matulji, a posljednjih godina ta je ceremonija s Kancilerove šterni preseljena na autobusnu stanicu u centru. Nakon Matulja, Pusta diže i Frlanija, gdje je njegovo ”stalno” mjesto na pale ispred Matiškine konobe. Također, velika fešta s početkom u 18 sati i ove će se godine osim po zvonejskim konobama održati u šatoru kod stare škole na kojoj će se nuditi tradicionalna gastro ponuda “kuhano vino, kumbasice i fažol“, a za dobru atmosferu pobrinuti grupa Maestral.

Kastavski program, nazvan Antonjski rog, počet će u 17.30 sati, a ”ceremonija” pod vodstvom Nine Dukić Srok je ovdje obimna – svoje će pusne adute predstaviti pusna društva i udruge s gradskog područja, dodijelit će se nagrade Zlatna broskva za osobite pusne zasluge, a na koncu će i ključeve grada preuzeti Spinčićeve maškare.

U Lovranu, program kojim ovo mjesto ulazi u stotu godinu maškarane tradicije, program će početi u 17 sati na Trgu Slobode, nakon čega će se u Galeriji Laurus održati otvorenje izložbe ”Kako se nekad maškaralo”. U isto vrijeme, dakle od 17 sati, Pust ispred poštanskog ureda u Ičićima podižu Ičićanske maškare, a tijekom poslijepodneva Pust će se zaklatiti s pala i u Vasanskoj (ispred VMO Vasanska u 16 sati) te na Promenadi (Brajšin prolaz u 19 sati).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...