Početna - IZDVOJENO - U Art kinu filmovi “Ustav RH” i “Gazda”
art-kino-croatia

U Art kinu filmovi “Ustav RH” i “Gazda”

Nagrađivana drama Rajka Grlića «Ustav Republike Hrvatske» premijerno će se prikazati u Art-kinu u srijedu, 5. listopada u 20 sati uz gostovanje redatelja, glumice Ksenije Marinković i scenarista Ante Tomića. «Ustav Republike Hrvatske» je, uz nagradu Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije i Festivala slovenskog filma, nedavno osvojio i Grand Prix Amerike na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu.

Dokumentarni film Darija Juričana «Gazda» premijerno će se prikazati u ponedjeljak, 10. listopada u 20 sati uz gostovanje redatelja. Film prati sudbinu Ivice Todorića od proizvođača cvijeća do vlasnika poslovnog imperija te, iako je Todorić glavni lik, redatelj naglašava da «Gazda» nije film o njemu.

Sam početak listopada donosi Rendez-vous au cinéma u organizaciji Kino mreže te u suradnji s Francuskim institutom i manifestacijom Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. «Fatima», samohrana majka, uzdržava i ‘bori se’ sa svoje dvije kćeri: 18-godišnjom Nesrine koja je upisala medicinu i 15-godišnjom Souad koja je u svojoj pobunjeničko-tinejdžerskoj fazi. «Ludi Pierrot» Jean-Luca Godarda, film koji se gleda više puta, prati Pierrota i Marianne koji putuju Mediteranom, dok on bježi od dosadnog života, ona bježi od gangstera… Komedija «Kao avion» prati krizu grafičkog dizajnera koji odlazi u avanturu u prirodu dok «Sjećanja» prate noćnog hotelskog portira koji želi postati pisac. Drugi dio Rendez-vous programa stiže 9. listopada povodom Europskog dana art-kina (European Art Cinema Day) je na repertoaru «Praznični dan» Jacquesa Tatija, dramu «Hipokrat» te animiranu komediju za cijelu obitelj «Gus mala ptica, veliko putovanje».

Dokumentarni film «Gori more», nagrađen na ovogodišnjem Berlinaleu (Najbolji film i nagrada  Amnesty International), prati 12-godišnjeg dječaka koji živi na udaljenom otoku u Mediteranu. Njegov je otok Lampedusa, koja je postala metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi.

«U suton života» optimistično je filmsko putovanje o životu 94–godišnje majke koja se suočava sa starošću i njenog sina, redatelja filma. Dokumentarni film «U suton života» nagradila je publika ovogodišnjeg ZagrebDoxa te žiriji festivala Docaviv (Izrael) i Docville (Belgija).

Novi film Nicolasa Windinga Refna («Pusher», «Drive») «Neonski demon» prikazuje svijet mode i život 16-godišnje Jesse (Elle Fanning) željne slave i glamura tog modnoga svijeta. Doselivši u Los Angeles, s namjerom da izgradi manekensku karijeru, njenu mladost i vitalnost počinju proždirati žene opsjednute ljepotom. Cliff Martinez je nagrađen za najbolju glazbu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.

Ovogodišnje riječko gostovanje Festivala 25 FPS publici Art-kina na kinoplatno donosi program nagrađenih filmova 12. izdanja, te ključne radove filmske avangarde i to – dadaizma. Program «Ode filmu: DADA 1916-2016» filmofilska je i kulturna proslava stote obljetnice umjetnosti osuđene kao ‘degenerirane’ u kojemu se slavi umjetnička sloboda, fotokemijska svojstva filma, umijeće bavljenja filmskom vrpcom i umjetnost filmskog eksperimenta kroz povijest. Na veliko platno stižu Marcel Duchamp, René Clair, Viking Eggeling, Hans Richter, Man Ray. Program počinje 6. listopada u 19 sati predstavljanjem knjige «Povijest eksperimentalnog filma i videa».

U organizaciji Studentskog kulturnog centra (SKC) i Filmaktiva – Međunarodni studentski filmski festival (STIFF) će se, pod motom Rethinking reality, treću godinu održati u Art-kinu. Redateljice Maša Drndić i Sanja Marjanović ove su godine između velikog broja pristiglih prijava, odabrale selekciju i složile program najrecentnijih studentskih filmskih i animiranih radova, pristiglih iz preko 50 zemalja svijeta. U samo tri dana publika će moći vidjeti ukupno 47 autorskih radova od kojih 20 igranih, 16 dokumentarnih i 11 animiranih filmova. Program je na engleskom jeziku.

Tradicionalni češki program, od 18. do 23. listopada, donosi šest, žanrovski raznovrsnih, filmskih naslova. Među odabranim naslovima naći će se tragikomičan film ceste «Teorija tigra» koji će i otvoriti Tjedan, crna komedija «Obiteljski film», drame s elementima komedije «Zmijska braća» i «Kućna njega», animirano-igrani film sa specijalnim efektima «Ubojite priče»… Tjedan češkog filma zatvorit će animirana komedija «Pat i Mat na filmu», poznatija kao «A je to».

Ciklus korejskog filma, do 24. do 29. listopada, otvorit će komedija «Kolektivni izum» u kojoj pratimo neuspjeli eksperiment, čovjeka ribu i zavjeru farmaceutskih kompanija. Nastavak Ciklusa donosi i dramu «Djevojka iz garderobe», romantično-fantastični triler «Vremenski odmetnici», krimić «Besramni» te dramu «Jednosmjerno putovanje». Svi filmovi dolaze s potpisom kompanije CJ Entertainment te je i zabava zagarantirana.

Prvo ovosezonsko Jutro u kinu, u četvrtak 27. listopada, donosi pravu filmsku poslasticu, film kojeg obožava festivalska publika diljem svijeta kao i festivalski žiriji. Dramedija «Druga majka» vodi nas u ‘drugu’ obitelj dadilje i domaćice Val kojoj u posjet stiže kćer Jessica koju već 13 godina odgaja rodbina. Njezina poletnost i samopouzdanje do temelja protresu neizgovoreni, ali čvrsti klasni poredak u kućanstvu.

Novi program Art-kina, Kultno kino donosi crnohumornu satiru Stanleya Kubricka «Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu» koja prati poludjelog američkog generala koji je naredio nuklearni napad na Sovjetski savez kojeg američki predsjednik pokušava spriječiti u namjeri. Film je na repertoaru Art-kina u nedjelju, 30. listopada, a uvod u film će ponuditi Dejan Durić.

Vikendi u listopadu donose i vikend-matineje. Na repertoar Art-kina stižu animirane komedije za cijelu obitelj, a u kojima se – leti… «Rode» donose djecu… ili su donosile prije. Sada dostavljaju pakete velike globalne kompanije… «Phantom Boy» ima 11 godina i samo 24 sata za spašavanje New Yorka od tajanstvenog zlikovca… «Gus – Mala ptica, veliko putovanje» kreće na putovanje života – u Afriku!

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...