Početna - IZDVOJENO - Babić ispitan zbog kukastog križa na zastavi
Matija Babić
foto: business.hr

Babić ispitan zbog kukastog križa na zastavi

Ako je suditi po primjeru Josipa Šimunića, kojeg je neprimjereno izražavanje na stadionu stajalo 25.000 kuna, ta bi kazna mogla biti određena i Matiji Babiću

Matija Babić, osnivač portala Index.hr, pozvan je na obavijesni razgovor u policiju jer je na naslovnici tog portala objavio fotografiju hrvatske zastave na kojoj je umjesto hrvatskog grba bio kukasti križ.

Link na članak: www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-odlucila-kao-nekad-65-posto-za-diskriminaciju

Kako je danas priopćio MUP, ne navodeći o kome je riječ, Babić je pozvan na obavijesni razgovor jer policija smatra da je prekršio odredbe Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. Prema članku 4. tog zakona, na grbu ili zastavi RH ne može se ništa mijenjati, a pravna osoba koja to učini može biti novčano kažnjena.

Novčano može biti kažnjena, nešto manjom kaznom, i odgovorna osoba u pravnoj osobi, a u spomenutom slučaju, za koji se zainteresirala policija, Babić je bio i autor teksta koji je popratio spornu fotografiju.

Policija je priopćila i da će nakon obavljenog obavijesnog razgovora, na koji se Babić dobrovoljno javio, te nakon prikupljenih činjenica protiv njega biti podnesen optužni prijedlog mjerodavnom Prekršajnom sudu. Priopćeno je i da će to biti učinjeno redovitim putem, što znači da Babić neće biti privođen sucu za prekršaje.

On je sam cijelu situaciju opisao na svom Facebook-profilu napisavši: ”Kad je ilustriranje fašizma veći problem od fašizma. Živjela Rvacka”.

Iz policije je izašao malo prije 19 sati, a ako je suditi po nedavnom primjeru nogometaša Joa Šimunića, Babić bi zbog kukastog križa na hrvatskoj zastavi, ako se utvrdi da je počinio prekršaj, mogao platiti poveću novčanu kaznu. Kao što je poznato, Šimunić je zbog pozivanja navijača na neprimjereno skandiranje i izvikivanja “za dom spremni” nakon utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda kažnjen sa 25.000 kuna prenosi Večernji.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...