Početna - IZDVOJENO - Banke mogu početi otpisivati dugove
Novac
web

Banke mogu početi otpisivati dugove

Ministarstvo financija objavilo je Pravilnik o izmjenama poreza na dobit, što je bio preduvjet za otpis dugova prezaduženim građanima i tvrtkama. Na potezu su banke. Prostora za otpis dugova ima dovoljno, jer iznos nenaplaćenih kredita premašuje 30 milijardi kuna.

Da je pravilnik postojao prije, možda bi se izbjegle nemile scene ovrha nad nekretninama u kojima su obitelji živjele.

Svaka će banka samostalno odlučivati o kriterijima za otpis dugova, no ideja je da na njega imaju pravo oni građani kojima rate kredita ugrožavaju osnovnu egzistenciju te oni kojima prijeti ovrha nad nekretninom u kojoj žive.

Otpis bi se mogao primijeniti i na tvrtke kojima krediti ugrožavaju nastavak poslovanja.

U Udruzi banaka smatraju da će nove odredbe biti dobre i za njih i za dužnike jer će ubrzati postupke i smanjiti troškove. U Poreznoj upravi tvrde da je ovo nastavak politike kojom se omogućuje reguliranje duga.

Otpis duga mnogim će građanima i tvrtkama biti posljednja slamka spasa. Iznos nenaplaćenih kredita premašuje 30 milijardi kuna, a svaki je šesti teško ili potpuno nenaplativ.

HRT

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Druga sezona britanske serije “Hotel Portofino” nastavlja se snimati i u Opatiji

Produkcijska kuća Drugi plan d.o.o., u suradnji s Eagle Eye Drama Production iz Velike Britanije priprema snimanje druge sezone dramske ...