Početna - IZDVOJENO - Južina uzrokovala pomor pčela diljem Hrvatske
Pčele
Foto: web

Južina uzrokovala pomor pčela diljem Hrvatske

‘Situacija je loša. Javljaju se pčelari iz Istre, Međimurja, Podravine, s Korčule…

Svi prijavljuju pomor pčela’, rekao je za 24sata zabrinuti prof. dr. sc. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Uzrok tih smrti su neprirodno visoke temperature, koje ovih dana probleme stvaraju i ljudima. Pčele misle da je proljeće pa, umjesto da miruju, izlaze iz košnica.

Vani pčele ne pronalaze hranu, a u košnicama troše zalihe’, objasnio je prof. Kezić. Visoke temperature ubojite su za pčele jer su temelj za nastanak mnogih bolesti. S druge strane, događa se i da matica počne leći jajašca. Pomladak opet troši zalihe hrane, a leglo često ne izdrži do ljeta. Pčelari strahuju da se ne ponovi zima od prije četiri godine, kad smo ostali bez 20 posto korisnih kukaca.

‘Pozivamo pčelare da se organiziraju, da popišu sve probleme i da nam se jave u Hrvatsku poljoprivrednu agenciju kako bismo zajedno pokušali riješiti problem’, upozorio je prof. Kezić.

Neuobičajeno toplo vrijeme pogodilo je cijelu Europu, a nestanak pčela odavno muči i cijeli kontinent. Osim klimatoloških uvjeta, uzroci su razne bolesti, ali i velik broj agresivnih pesticida.

‘Nestanak pčela je zabrinjavajući jer one sudjeluju u oprašivanju 70 posto usjeva koji se koriste u ljudskoj prehrani’, rekao je dr. vet. med. Zlatko Tomljanović, viši stručni savjetnik za pčelarstvo u Poljoprivrednoj savjetodavnoj agenciji. Stručnjaci su složni – kad bi nestalo pčela, zaprijetila bi nam globalna katastrofa jer bi njihovim nestankom nestalo mnogo biljaka pa bi mogla zavladati glad.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...