Početna - IZDVOJENO - Biennale Mozaika Rijeka od 8. do 17.prosinca
bienale

Biennale Mozaika Rijeka od 8. do 17.prosinca

Nakon uspješna dva izdanja, Biennale Mozaika Rijeka nastavlja s iskušanom praksom dovođenja najboljeg od recentne umjetničke produkcije koja promišlja umjetnost na mozaičan način. Zastupljeni radovi već tradicionalno nisu nužno u formi mozaika već su često mozaične kompozicije izvedene u različitim tehnikama.

Organiziranjem pozivne izložbe, organizatori su željeli dodatno ukazati na nužnost otvorenosti prema drugim tehnikama i autorima ne-mozaičarima te na potrebu za promišljanjem izvan forme i discipline kako bi se ukazalo na prisutnost uzorka razmišljanja kroz strukturu mozaika u stvaranju suvremenih dijela.

Predsjednik udruge „A.na.nas“, organizatora Biennale-a Mozaika Rijeka 2016., Matko Kezele ističe:
– Tema BMR2016 je mozaik dok je koncept Biennale-a otvorenost prema drugim umjetničkim formama i tehnikama te pronalazak poveznica koje mozaiku kao umjetničkoj formi omogućuje daljnji razvoj u umjetničkom smislu, čime se napušta ideja o mozaiku kao isključivo dekorativnoj umjetničkoj formi. –

Raznovrsnost autora, tehnika i formi, Biennale Mozaika Rijeka čini posebnim izložbenim konceptom na temu mozaika u ovom djelu Europe.

Treće izdanje Biennale-a Mozaika Rijeka uključuje grupnu izložbu, zvučno-mozaični performans te različite intervencije u javnom prostoru. BMR2016 započinje 8. prosinca u u galeriji Garbas, galerijskom prostoru Konzervatorskog odjela u Rijeci u Užarskoj 26 otvorenjem grupne izložbe. Zastupljeni autori – Damir Sobota, Đanino Božić, Emilija Duparova, Lucija Polonijo, Marta Živičnjak, Matko Kezele, Robert Maloić, Sanjin Vinković i Vanda Jurković izlažu radove izrađene u različitim tehnikama kojima je zajednički pristup mozaične kompozicije. Izložba je otvorena do subote, 17. prosinca 2016.

U sklopu BMR2016 bit će organiziran zvučno-mozaični performans naziva 80 Mesh – La Forma del Suono kojeg izvodi Marte, umjetnička platforma sa sjedištem u Ravenni (Italija) koju čine umjetnici, kritičari, kustosi i stručnjaci čije je polje interesa razvoj projekata u kulturi izvan ustaljenih granica i definicija žanrova i disciplina. Marte preuzimaju metodološke, analitičke i praktične procedure derivirane iz jezika mozaika s fokusom na mozaičnost jezika, fragmentaciju, rekonstrukciju, shematizaciju, repeticiju i modularnost. Performansom prikazuju mogućnosti zvučnih valova u modeliranju pijeska.

Ulaz na sve programe u sklopu Biennale-a Mozaika Rijeka je slobodan.

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...