Početna - IZDVOJENO - Blagdani istrošili novčanike Hrvata
novac
foto:pexels

Blagdani istrošili novčanike Hrvata

Prema objavljenim podacima iz sustava fiskalizacije Porezne uprave, Hrvati su i prije božićnih sniženja potrošili gotovo pola milijarde kuna nego u isto vrijeme prošle godine, a očekivana predviđanja govore da ovogodišnja blagdanska potrošnja premašiti 12 milijardi kuna.

Podaci Porezne uprave o potrošnji u mjesecu prosincu, odnosno od početka mjeseca do 26. prosinca, pokazuju da je ove godine u tom razdoblju izdano nešto više od 152 milijuna računa, ili njih 0,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. No, iznos računa je porastao za 4,3 posto i prosinačka je potrošnja ove godine (do 26. prosinca) iznosila gotovo 10,9 milijardi kuna.

Također, prosječan iznos računa u prosincu ove u odnosu na prosinac prošle godine je povećan za 4,8 posto – ove je godine iznosio 71,67 kuna, dok je u 2015. iznosio 68,36 kuna. To je 3 kune i 31 lipu više nego u istom razdoblju lani.

Najveći dio blagdanskog budžeta odlazi na igračke, odjeću i obuću, kozmetiku i elektroničke uređaje, a čak svaka treća kuna na hranu i piće – ističe pomoćnica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravli. U prosincu se također bilježi povećana potrošnja alkohola što govori da se građani, u skladu s tradicijom, vole opustiti i proveseliti tijekom blagdana.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...