Početna - IZDVOJENO - E-škole: Škole Gornja Vežica, Pehlin i Vežica u pilot-projektu, svaki nastavnik dobio – tablet
tablet
foto: pexels

E-škole: Škole Gornja Vežica, Pehlin i Vežica u pilot-projektu, svaki nastavnik dobio – tablet

Osnovne škole Gornja Vežica, Pehlin i Vežica prve su riječke osnovnoškolske ustanove koje su ušle u pilot-projekt »e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola«, čiji je nositelj Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet. Prvi korak u uspostavi digitalno zrelih škola opremanje je ustanova suvremenim tehnologijama, a s krajem prvog polugodišta samo u OŠ Gornja Vežica stigla su 32 tableta, sedam prijenosnih računala te pet hibridnih računala. Ukupna vrijednost pristigle opreme je 197 tisuća kuna, a ravnateljica Bojana Matešin kaže da su približno jednaku vrijednost opreme u isto vrijeme dobile i vežička te pehlinska škola.

– Svaki nastavnik dobio je svoj tablet koji će koristiti za potrebe rada s učenicima, a oprema je podijeljena i ostalim zaposlenicima škola. Ono što nam slijedi je edukacija, postavljanje bežičnog interneta, a u veljači očekujemo dolazak tridesetak tableta za učenike koji će biti postavljeni u jednoj od učionica iz STEM područja, kaže ravnateljica.

Dodajući kako pilot faza projekta traje tri godine Matešin ističe da će rad učitelja s dobivenom opremom biti praćen od stane CARNeta kako bi se 2019. godine krenulo s provedbom velikog projekta na temelju rezultata pilot projekta. U pilot fazi projekta iz Pimorsko-goranske županije našle su se još OŠ Klana, koja je postala prva e-škola na području županije, te Prva riječka hrvatska gimnazija.

Opći cilj programa e-Škole pridonosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje, a svrha pilot-projekta e-Škole je uspostaviti sustav razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovnim i poslovnim procesima u 10 posto škola u Hrvatskoj. Projekt se većim dijelom financira iz strukturnih fondova Europske unije, a projekt doprinosi učinkovitom i transparentnom upravljanju školom, razvoju digitalno kompetentnih nastavnika spremnijih za primjenu inovacija u vlastitim pedagoškim praksama te razvoju digitalno kompetentnih učenika spremnijih za nastavak školovanja i konkurentnijima na tržištu rada.

– Važno je da učitelji imaju na čemu raditi i da se mogu educirati. Činjenica je da se današnja djeca rađaju s tehnologijom i da se načini učenja i podučavanja moraju promijeniti, ističe Matešin.

Dobivena oprema, kaže nastavnica hrvatskog jezika te škole Vesna Argentin, pojednostavit će primjenu svega onoga što se u gornjovežičkoj školi već koristi.

– Godinama imamo e-Dnevnike, a svaka učionica ima projektore. Imamo i pametnu ploču, a u nastavi koristimo vizualne projekcije, poput filmova, videoisječaka i slično. Svaka promjena koja je za boljitak učenika je dobrodošla, a koliko god učenici učili od nas jednako tako i mi učimo od njih. Nastavnik od novih generacija učenika puno može naučiti, a sve to doprinosi suradničkom učenju te osnažuje povezanost učenika i učitelja, kaže Argentin.

Njen kolega, nastavnik matematike i informatike Diego Tich, kaže pak kako je izazov nastavu za učenika učiniti ljepšom i privlačnijom, kao i potaknuti učenike da uče s većim užitkom, a dobivena oprema upravo će tome pridonijeti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na holokaust

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust u sprečavanja zločina protiv čovječnosti u organizaciji UABA-e grada Opatije i Gimnazije Eugena Kumičića ...