Početna - IZDVOJENO - Bojan Simonič najavio nastavak ravnomjernog ulaganja – od gradske jezgre do Medveje, od šetnice do zaleđa

Bojan Simonič najavio nastavak ravnomjernog ulaganja – od gradske jezgre do Medveje, od šetnice do zaleđa

“Uređenje Općine ne podrazumijeva isključivo uređenje središta mjesta, već ravnomjernu raspodjelu sredstava te ravnopravno ulaganje u sve dijelove Općine – što je jedini način da Lovran zadrži status jedne od stabilnijih i perspektivnijih općina.”, poručio je Bojan Simonič.
Simoničevo priopćenje prenosimo u cijelosti :
“Upravo je ta jednakost bila misao vodilja pri formiranju plana za naredno mandatno razdoblje, pri čemu se vodilo računa o zadovoljenju potreba različitih društvenih, sportskih, socijalnih, kulturnih, gospodarskih i komunalnih potreba stanovnika Općine.
Javne površine trebaju biti primjereno iskorištene te će njezini zapušteni dijelovi biti stavljeni građanima na raspolaganje za sadnju voća i povrća, odnosno zapuštene dijelove javnih površina, po uzoru na Pariz, Lisabon, Parmu i ostale europske gradove, prenamijenit će se u tzv. „urbane vrtove”, koji u ostalim europskim gradovima, pored ekološkog značaja, predstavljaju i jedan od aspekata kvalitetne socijalizacije građana.
Planirano je i proširenje groblja te novi paviljoni uz uređene parkove i prostori za druženje građana. Fokus je stavljen na iskorištavanje javnih površina za kvalitetan društveni život građanki i građana Lovrana, ali i na njihov vizualni doprinos Općini pa je uskoro planirano produljenje, a i početak popločavanja šetnice Lungomare.
Ovakav pristup upravljanja javnim površinama prvenstveno će doprinijeti lovranskoj lokalnoj zajednici, ali kvalitetno iskorištavanje javnih površina dio je i odlučnog plana unaprjeđenja turističke ponude Općine Lovran.
U planu su park i plaža za kućne ljubimce, kao i sufinanciranje izgradnje azila za nezbrinute životinje. Komercijalne turističke plaže, kao i u proteklom mandatu, neće se davati u koncesiju. Započeti će se s uređivanjem dugoročnog statusa plaža Kvarner i Peharovo, a odobravanjem višegodišnjih ugovora ugostiteljima osigurat će se i sredstva za njihovo održavanje.
Nastavlja se i s ulaganjem u postojeće plažne objekte te u došljunčavanje svih lovranskih plaža, a cilj je i postići što skladniji izgled terasa i suncobrana usuglašavanjem konzervatorskih podloga. Lovran i okolica izgledat će skladnije i otmjenije ako suncobrani, tende i terase slijede isti stil, stoga će se uz pomoć konzervatora odluka o daljnjem smjeru uređenja donijeti zajednički s građanima.
Medveja napokon zaslužuje nogostup, novi zid uz cestu te usporivač prometa sa signalnim svjetlima, a na plaži u Medveji planira se postavljanje koševa za smeće, eko otoka, uređenje plaže za pse i uvođenje reda na plaži.
Pored koristi za lokalnu zajednicu, ulaganje u kulturnu baštinu Lovrana dodatno će pozicionirati Lovran na regionalnoj turističkoj karti, a Stari grad – zaštitni znak Lovrana svakako je dragulj lovranske turističke ponude koji je potrebno učiniti što izvornijim oživljavanjem i stavljanjem u funkciju zapuštenih starih konoba te polaganjem pod zemlju električne infrastrukture kao i nastavkom subvencioniranja sanacije fasada i krovova. Park trešanja dio je plana brendiranja Lovrana i njezinih zaštitnih obilježja, a i u narednom mandatu nastavlja se s brendiranjem Lovrana kao jedinstvene gastro destinacije, što će privatnim iznajmljivačima osigurati bolje uvjete za rad. Cilj je i opremiti „veli vrt” s potrebnom infrastrukturom za manifestacije te uvesti manifestaciju Festival svjetlosti u studenom, a ostala kulturna događanja podignuti na višu razinu.
Posebnu pažnju pridajemo našim mlađim generacijama – ulaganjem u Klub mladih u prostoru bivše vojarne i dječji vrtić za čiju se energetsku obnovu planirano javiti na javni poziv.
Uz već usvojena manja financijska izdvajanja za izvršnu vlast te za Vijeće, moguće je smanjiti iznos kojim roditelji participiraju u trošku vrtića. Uz racionalizaciju troškova rada moguće je i potpuno ukinuti participaciju roditelja, a dobra vijest je i da je Općina Lovran napokon u poziciji osnovati vlastiti dječji vrtić i tako osigurati bolje uvjete za djecu i njihove roditelje. U programu su planirana sredstva i za dodatne subvencije roditelja školaraca za besplatne radne bilježnice, marende i besplatne udžbenike te sredstva za postavljanje bukobrana na staroj dvorani i izgradnju rekreacijske/skate staze.
Nastavlja se i politika socijalno osviještene općine, koja kontinuirano unaprjeđuje svoju socijalnu politiku pa su planirana povećanja za socijalne pakete te povećanje naknade za novorođene bebe i stipendije, ali i povećanje imovinskog cenzusa za pomoć umirovljenicima.
Nakon njihova ozakonjenja i urisa hitno treba pristupiti planskoj rekonstrukciji cesta. Potrebno je položiti novi sloj asfalta i tom prilikom položiti svu ubuduće potrebnu infrastrukturu i odraditi pripremu za polaganje podzemnih električnih kablova. Angažirat ću se za konačno rješenje obilaznice o kojoj se razmišlja već više od 50 godina. Izgradnja brze ceste u zaleđu Lovrana nije u našem interesu, jer bi time naš kraj postao slijepo crijevo. Stoga se zalažem za spoj na tunelsku cestu. Izgradit će se novi nogostupi te postaviti usporivači prometa na kritičnim mjestima i time povećati sigurnost pješaka, a kontinuirano nastavljamo i s ulaganjima u zamjenu kanalizacijske mreže.
U proteklom mandatu pokazali smo da smo poduzetnički orijentirana općina koja se u doba korona krize u sklopu paketa mjera pomoći gospodarstvu već odrekla oko milijun kuna u korist lovranskih poduzetnika. U narednom mandatu nastavlja se s ulaganjem u poslovnu zonu Lokva i prvi poslovni inkubator na području Lovrana te stvaranjem konkurentnog okruženja oslobađanjem novih poduzetnika od plaćanja zakupa i uvođenjem subvencija za zapošljavanje. Također, pripremljeno je 12 novih EU projekata, a najvrjedniji projekt odnosi se na produljenje šetnice Lungomare.
S obzirom na cijenu nekretnina u Lovranu, vodili smo računa da stambeni prostor bude dostupan većini građana pa su u Omladinskoj ulici izgrađeni POSovi stanovi – a općinski će se stanovi ubuduće stavljati u najam uz mogućnost otkupa (po rent-to-own sistemu).”

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...