Početna - IZDVOJENO - Božićna groznica
Kupovina
foto: Thinkstock / Guliver

Božićna groznica

Na početku ove božićne groznice dobro je pripaziti kako ne biste potrošili više nego što ste planirali. Evo nekih korisnih savjeta

Obnavljanje garderobe, kupovanje namirnica ili odabir poklona – u ovo doba godine novčanici se najlakše prazne, a vrećice pune. 10, 15, 20 % – sniženja su počela, a u prosincu će s datumima rasti popusti. Prva faza rasprodaje kreće od 16. prosinca, tjedan dana prije Božića. Sniženje se odnosi na jesensko – zimsku kolekciju, a cijene su snižene do 70 %.

Za blagdane prosječna obitelj u Hrvatskoj potrošit će više nego uobičajeno. U većoj potrošnji kupce mame i trgovački trikovi. Od odabira glazbe do garderobe koja se nalazi tek na kraju trgovine. Iz trgovina često se izlazi s nekoliko stvari, umjesto jedne zbog atraktivnih ponuda na blagajni.

Novci se brže troše čak i zbog boje i mirisa. Naime, jake crvene boje i ugodni mirisi privlače kupce. Kad uđete u samoposluživanje, pekara je na kraju i mirisi vas vode. Kad je roba na kraju, onda vidite jeste li možda mogli još nešto kupiti’.

Snižena cijena mora biti pravilno istaknuta. Stari iznos mora biti prekrižen, a nova cijena točno napisana. Kako bi izbjegli neželjene troškove, u kupnju samo – s točnim popisom, a ne u zadnji čas.

Prošle godine u blagdanskoj je kupnji potrošeno oko 11 milijardi kuna. Prema nekim procjenama, slično će biti i ove godine, ali ovogodišnji prosinac po prvi puta će prikazati stvarnu potrošnju, naravno zbog fiskalizacije.

Unatoč krizi, za mnoge je jedan od načina uživanja u božićnom raspoloženju upravo darivanje drugih. No, vremena za planiranje darova ispod borova još uvijek ima dovoljno.

Prava se sniženja, uobičajeno, očekuju nakon Božića. Razlog više da se mnogi opuste jer ponekad je blagdanskom shoppingu teško odoljeti, pa makar i na kredit.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...