Početna - IZDVOJENO - Brgujci peticijom protiv “gašenja” škole

Brgujci peticijom protiv “gašenja” škole

Brgujci su bili presretni kada su čuli da će škola biti obnovljena, no razočarale su ih vijesti da se u obnovljenoj zgradi umjesto školskih učionica planira proširiti vrtić, dok bi svi školarci morali prijeći u matičnu školu u Brešcima.

Veli Brgud – Mjesni odbor Veli Brgud pokrenuo je peticiju kojom želi spriječiti „gašenje“ područne škole , koju sada pohađa devetero učenika u tri razreda, no uz očekivanje stalnog rasta broja upisane djece.

– U vrtiću trenutačno imamo četrdesetak djece, nisu svi iz Brguda, ali ima ih puno koji jesu. U Brgudu je puno mladih familija, puno male djece – imali smo mali „baby boom“ zadnjih godina, tako da će se broj djece povećavati u školi, a to je jedan od razloga zbog kojih školu ne treba zatvarati. Naime, ako se svi „prebace“ u školu u Brešca, ona će morati prijeći u dvosmjenski rad, što će unazaditi postojeće standarde za svu djecu, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Sandro Pecman na tiskovnoj konferenciji koju je održao u društvu člana MO Domagoja Štembergera i predstavnice roditelja brgujskih školaraca, Marine Božić.

– S obzirom da škola već godinama stoji kao ruglo na ulazu u selo, Brgujce je razveselila vijest o obnovi škole iz fondova za energetsku obnovu. Međutim, ubrzo su se pojavile glasine da će se škola preseliti u Brešca kako bi se u Brgudu mogao proširiti vrtić, dok bi se u Brešcima vrtić zatvorio. Ono što je izazvalo pobune i nepovjerenje jest to, što nitko nije Mjesni odbor, a time ujedno ni mještane obavijestio o namjeri i razlozima ukidanja nastave u Područnom odjelu Veli Brgud. Mještani su tu informaciju saznali iz glasina, kao da se ona njih ne tiče. Smatramo kako bi tijekom donošenja odluke takve vrste trebalo biti važno mišljenje mještana, jer ona u velikoj mjeri utječe na život u Velom Brgudu. Također, mišljenja smo da ista ne može i ne bi smjela biti donesena iz hira i želje pojedinaca, prenio je Pecman komentare Brgujaca.

MO Veli Brgud sazvao je i sastanak s načelnikom Općine Matulji, na kojem su sudjelovali i predstavnici MO Pužev komun pod koji spadaju Brešca, i iskazao mu nezadovoljstvo, a zaključak načelnika je da će konačna odluka ovisiti o volji građana.

– To je jedan od bitnih razloga zbog čega smo odlučili izaći javno u medije, kako bismo zainteresirali javnost o ovoj temi koja se nedvojbeno tiče svih stanovnika gornjeg Krasa općine Matulji. Također, MO je pokrenuo i peticiju protiv ukidanja nastave u Velom Brgudu, koju je potpisao veliki broj mještana, a koju se još uvijek može potpisati u trgovini pokraj škole. Važno je naglasiti kako se mi ne odupiremo povećanju kapaciteta Dječjeg vrtića Matulji, već samo zahtijevamo da se time ne narušava kvaliteta života u Velom Brgudu. Školska zgrada trenutno sadrži i dva stambena prostora, a njihovim preuređenjem i prenamjenom prostora mogli bi biti ustupljeni potrebama Dječjeg vrtića Matulji, čime bi se značajno povećao kapacitet vrtića, bez da se ukine nastava u Područnom školskom odjelu Veli Brgud, objasnio je Pecman.

Sudionici tiskovne konferencije istaknuli su kako je jedna od najvažnijih prednosti Područnog odjela to što učenicima nije potreban prijevoz do škole, što rasterećuje njihove roditelje u velikoj mjeri, a djeca mogu u školu ići samostalno i bezbrižno, dok djeca koja putuju autobusom u matičnu školu moraju prijeći glavnu prometnicu koja za učenike nižih razreda predstavlja opasnost.

– Škola u Velom Brgudu potiče zajedništvo među najmlađim mještanima, koje je temelj bilo kakve aktivnosti društvenog karaktera. Mi njegujemo svoju kulturnu baštinu kroz brojne aktivnosti, stoga se odupiremo bilo kakvoj vrsti narušavanja zajedništva u našem mjestu. Ni kombinirana nastava nije „minus“ za školu, jer gotovo svi mi smo se obrazovali u takvom odjeljenju te smatramo da ono u niti jednom pogledu nije na nas negativno utjecalo, rekao je Pecman, istaknuvši da će potpisanu peticiju predati načelniku Mariju Ćikoviću, ali i da će zatražiti potporu zamjenika župana Primorsko-goranske županije Marka Borasa Mandića, koji je iz Matulja.

– Nadamo se i ovim putem pozivamo nadležne da poslušaju volju mještana, još malo razmisle o ovoj temi, te odustanu od ideje ukidanja škole Područnog odjela Veli Brgud, te ukidanja vrtićke skupine u Brešcima, zaključili su sudionici tiskovne konferencije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Odluka o održavanju nastave u srednjim i osnovnim školama PGŽ

Prema Odluci, od 1. veljače 2021. – 12. veljače 2021. godine u osnovnim školama kojima je Primorsko-goranska županija osnivač nastava ...