Početna - IZDVOJENO - Briškula i trešeta ala Fiumana
karte za briškulu
arhiva

Briškula i trešeta ala Fiumana

Nikola Lazarić i Ira Petris osmislili su novi riječki suvenir. Karte su dobile oznaku Riječki izvor – autentični riječki suvenir. Ove igraće karte svojevrsna su šetnja kroz riječku povijest.

BANKNOTA simbolizira uspon Rijeke u ranom 19. stoljeću kao trgovačkog i industrijskog središta. Kralj Banknota je Franjo I, car Austrije za čije je vladavine Carstvo doživjelo bankrot; posjetio je Rijeku 1816. Barun Banknota je grof Laval Nugent, podrijetlom Irac, vojskovođa, mecena, sakupljač umjetnina i obnovitelj Trsatske gradine. Njegov prijatelj bio je Andrija Ljudevit Adamić, prikazan ovdje kao majstor Banknota, industrijalac i pokretač gospodarskog i društvenog života tadašnje Rijeke.

TORPEDO, pomorsko oružje izumljeno u Rijeci, simbolizira Rijeku kao središte tehničkog napretka i njenu daljnju industrijalizaciju tijekom 19. stoljeća. Kralj Torpeda je Franjo Josip, prikazan kao car Austrije, tijekom čije vladavine je Austro-Ugarska, dijelom zahvaljujući i razvitku torpeda, postala vojnopomorska sila. Barun torpeda je Robert Whitehead, direktor i vlasnik riječke tvornice torpeda, engleski inženjer koji je usavršio izum pomorskog oficira Ivana Luppisa, našeg majstora Torpeda.

SRCE kronološki zaključuje našu priču o riječkoj povijesti. Kralj pera, Franjo Josip, ovaj put prikazan kao madžarski kralj, potpisao je daljnju riječku povijest sudbonosnu “riječku krpicu”. Ivan pl. Zajc, prikazan kao barun pera, bio je plodan skladatelj i dirigent. Nakon smrti dvojice posljednjih, 1914. i 1910. za Rijeku počinje razdoblje ratova i političkih turbulencija.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...