Početna - AUTOMOTO - Budućnost je stigla: Zaboravite xenon i LED, dolaze laserski farovi
laser light
foto: web

Budućnost je stigla: Zaboravite xenon i LED, dolaze laserski farovi

BMW automobili već već imaju specifičan izgled zahvaljujući prednjoj maski i istaknutim dnevnim svjetlima, no uskoro bi mogli postati još prepoznatljiviji zahvaljujući novim laserskim farovima; tehnologiji koju ćemo vidjeti 2015. godine u modelu i8.

Laserska svjetla kupci i8 plug-in hibridnog sportskog modela već mogu dobiti kao dodatnu opciju ako ih naruče. Zasad se laserska tehnologija koristi samo za duga svjetla koja će osvjetljavati dvostruko veću udaljenost koja je i do 600 metara veća od udaljenosti koju može osvjetliti postojeća LED tehnologija.

Prednosti spram LED tehnologije također se odnose na sigurnost, učinkovitost i estetski izgled. Laserska svjetlost je drugačija vrsta svjetlosti od obične svjetlosti, jer monokromatsko svjetlo lasera proizvodi samo jednu valnu duljinu, a ne čitav spektar boja.

Korist od toga je potencijalno daleko veći intenzitet svjetla, vrlo precizno usmjerena zraka lasera iz izvora te manja zaslijepljenost vozača automobila koji dolaze iz suprotnog smijera. Osim toga, zahvaljujući visokoj učinkovitosti, laserska svjetla troše i manje energije.

BMW i8 kreće u prodaju na proljeće iduće godine po početnoj cijeni od 135.925 dolara i to će biti prvi serijski automobil na svijetu koji koristi lasersku tehnologiju za osvjetljenje, prenosi Netmobil.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Održano ovogodišnje izdanje matuljske Gimkane

Ovog vikenda centar Matulja odisao je posebnom energijom. Kako to obično i biva matuljska je Gimkana ponovno okupila izrazito velik ...