Početna - IZDVOJENO - U Centralno reciklažno dvorište Mihačeva draga uloženo 2,9 milijuna kuna
reciklaza

U Centralno reciklažno dvorište Mihačeva draga uloženo 2,9 milijuna kuna

Dogradnjom i rekonstrukcijom Centralnog reciklažnog dvorišta Mihačeva draga dobiven je prostor površine 14.742,00 m2 namijenjen ponajprije odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada iz kućanstava. Investicija je vrijedna 2.904.409,64 kuna, a sredstva su osigurali Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nakon dogradnje i rekonstrukcije, Centralno reciklažno dvorište Mihačeva draga pretvoren je u nadzirani i ograđeni prostor namijenjen odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina 40 vrsta otpada iz kućanstva za koje su postavljeni obilježeni spremnici različitih zapremnina i vrsta, dok je za sakupljanje glomaznog otpada predviđen otvoreni betonski boks.

Od građana će se besplatno zaprimati otpadni papir, metal, staklo, plastika, tekstil, električna i elektronička oprema, drveni otpad, glomazni otpad, zeleni otpad, otpadne autogume, sve vrsta kemikalija iz kućanstva, motorna i jestiva ulja te masti, boje, ljepila, fluorescentne cijevi, štedne žarulje, toneri, lijekovi, baterije i akumulatori, ambalaža s ostacima opasnih tvari te ambalaža pod tlakom.
U sklopu dogradnje i rekonstrukcije Dvorišta asfaltiran je donji plato na kojem se nalaze spremnici za otpad različite veličine i vrste, nadstrešnica za baliranje papira, kartona i pet ambalaže te ured djelatnika reciklažnog dvorišta.

Dovršeni objekt Centralnog reciklažnog dvorišta Mihačeva draga obišli su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor Komunalnog društva Čistoća Bojan Jurdana sa suradnicima.

U dogradnju i rekonstrukciju ovog reciklažnog dvorišta krenulo se s ciljem unaprjeđenja sustava gospodarenja otpadom i usklađenja sa zakonskim i podzakonskim propisima koji reguliraju navedenu djelatnost. Investicija je vrijedna 2.904.409,64 kuna, a sredstva su osigurali Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako je iz proračuna Grada Rijeke za realizaciju ovog projekta izdvojeno 1.164.409,64 kuna, dok je Fond osigurao 1.740.000,00 kuna. Radove je izvela tvrtka Strabag prema projektu tvrtke AG projekt d.o.o., uz nadzor Tehprojekt konzaltinga d.o.o.

„Važno je reći da je prihvat ovog otpada potpuno besplatan za građane. Prema tome, nema razloga da se otpad odlaže na mjesta koja za to nisu namijenjena. Uz pružanje takvih mogućnost, uz primarnu selekciju otpada u našim domaćinstvima i uz korištenje reciklažnih dvorišta, svi zajedno možemo život u gradu učiniti boljim i kvalitetnijim“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Razvojem integriranog sustava odvojenog prikupljanja otpada na području Grada Rijeke, u periodu od 2013. godine do danas zabilježen značajan porast količina odvojeno prikupljenog otpada u iznosu od 41%.  Najbolji rezultati za sada su na području prikupljenog papira i kartona, a važno je istaknuti i znatno veće količine prikupljene plastične, staklene i tetra ambalaže.

Podsjećamo da je uvođenje integriranog sustava odvojenog prikupljanja otpada KD Čistoća započelo početkom 2014. godine, a u potpunosti je implementirano početkom 2015. godine postavljanjem ukupno 7500 vizualno obilježenih spremnika za odvojeno prikupljanje vrijednih vrsta otpada – papira, stakla te metalne, plastične i višeslojne (tzv. tetra) ambalaže na cijelom području djelovanja KD Čistoća.

Također, uz navedena dva reciklažna dvorišta, KD Čistoća uvelo i dva mobilna reciklažna dvorišta kako bi se građanima omogućilo što jednostavnije zbrinjavanje otpada, a novost u zbrinjavanju otpada na području Grada Rijeke su poluukopani spremnici, čija je svrha povećanje efikasnosti usluge te uz povećani kapacitet i očuvanje okoliša. Tijekom lipnja ove godine prva 4 poluukopana spremnika postavljena su na lokalitetu na Rivi.

Uz mnoge edukativno-informativne aktivnosti koje KD Čistoća provodi kako bi građane uputila na ispravan način zbrinjavanja otpada, Društvo je u svakodnevni rad uvelo i vozila sa smanjenom ili nultom emisijom štetnih plinova.

Uz Centralno reciklažno dvorište Mihačeva draga, građanima Rijeke je za zbrinjavanje posebnih vrsta otpada iz kućanstva na raspolaganju i Reciklažno dvorište Pehlin.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...