Početna - MORE I NAUTIKA - Čišćenje mora “pametnim bakterijama”

Čišćenje mora “pametnim bakterijama”

eda00164ce0fa8538b8697ca04ffad89_gallery_lwU organizaciji Grada Paga i tvrtke »EM tehnologija« iz Rijeke, u Pagu je provedena akcija čišćenja mora pomoću mikroorganizama, u kojoj su sudjelovali polaznici Dječjeg vrtića »Paški mališani«, brojni mladi i građani.

U more je bačeno oko 12.000 glinenih kuglica u koje su stavljeni mikroorganizmi koji u moru fermentiraju i na taj način razgrađuju mulj i uništavaju uzročnike neugodnih mirisa.

Glinene je kuglice izradila grupa mladih iz Paga koju je predvodio Marko Čavić. Ovaj način čišćenja mora prvi put je proveden u Japanu.

Gradonačelnik Ante Fabijanić kazao je kako se projekt pripremao gotovo tri mjeseca, te se ujedno zahvalio svima koji su u njemu sudjelovali, posebice Čaviću koji je organizirao izradu kuglica, zatim djelatnicima gradske uprave koji su pripremili akciju, te polaznicima i djelatnicama vrtića.

Fabijanić je naglasio kako je Pag ove godine dobio nagradu za najbolje uređeno mjesto u Zadarskoj županiji, no želja im je dobiti nagradu i kao najbolje uređeno mjesto na Jadranu.

Uređene su zelene površine na kojima je postavljen zeleni tepih koji se navodnjava pomoću računalnog programa, grad je čist, no kako bi turisti stekli još bolji dojam o Pagu, potrebno je ukloniti i uzročnike neugodnih mirisa koji se zbog kanalizacijskog sustava šire gradom, naročito za vrijeme oseke i južine, te se planira izgradnja novog sustava. Gradonačelnik vjeruje da će to biti trajno rješenje problema neugodnog mirisa u staroj gradskoj jezgri.
Autor članka: Tanja Županović

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Održana prva radionica tradicijskih zanata u pomorstvu

Radionice o učenju tradicijskih zanata vezanih uz brodogradnju, pomorstvo i ribarstvo održavaju se u „Zori“ u sklopu projekta „Interpretacija 300 ...