Početna - IZDVOJENO - Ćorić: Do kraja godine ponovno ćemo imati najveći deficit u EU
tomislav čorić
web

Ćorić: Do kraja godine ponovno ćemo imati najveći deficit u EU

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u središnjici HDZ-a komentirali su najnovije mjere Vlade, a Ćorić je podigao naslovnicu jednog dnevnog lista s natpisom ‘Hoće li struja poskupjeti?’

“Nikako mi nije namjera promovirati današnji dnevni list, odnosno naslovnicu dnevnog lista. Međutim, ovako izgleda kvazi rješenje za vaučer za struju. Imamo čitav niz potpuno kaotičnih komunikacijskih poruka koje dolaze iz pojedinih ministarstava, iz Hrvatske elektroprivrede, iz Vlade, a nitko ne zna u stvari što se događa. Postavlja se pitanje zna li netko ovdje od nas kako će izgledati rješenje za švicarski franak. Vrlo vjerojatno ne jer ono nažalost još uvijek nije dorađeno. Dakle, evidentno je da rješenje za švicarski franak, kao i rješenje za vaučere ima za cilj samo jednu stvar a to je pokušati stvoriti dojam kod socijalno ugroženih kategorija da Vlada brine za njih, sad, mjesec dana prije izbora i na taj način utržiti koji glas. S druge strane, hrvatska javnost tapka u mraku kao i puno puta u nekoliko posljednjih godina i pita se kako i na koji način i s kojim ishodom. Nažalost sve to plaćaju i sve će to platiti hrvatski građani”, rekao je Ćorić.

Reiner je istaknuo zabrinutost ako je točno ono što su naveli neki mediji da su u institutu Ruđer Bošković uskladištene značajne količine radioaktivnog otpada.

“Naime, taj je radioaktivni otpad trebao već biti uklonjen jer je rok za njegovo uklanjanje 2015. Očito nikome do toga nije bilo stalo, očito nitko nije našao nikakvo rješenje da se iz centra grada  Zagreba, milijunskog grada, glavnog grada Hrvatske, ukloni radioaktivni otpad, i ako je to točno onda svi zajedno, a ne samo HDZ, moramo biti itekako zabrinuti, rekao je Reiner.

Ćorić je komentirao i podatak da je u prvih osam mjeseci ostvaren proračunski suficit. Proračun govori o primarnom suficitu od 200 mil kuna.

“Prošle godine u devetom mjesecu objavljeno je da će deficit do kraja godine biti 12 do 13 milijardi kuna. Svi mediji su objavili tu vijest, a na kraju smo svjedočili deficitu od 18 milijardi kn u RH. Ja bih i ovu informaciju povezao s tim, RH će nažalost do kraja godine ponovno zabilježiti deficit proračuna koji će biti na razini pet posto BDP-a, čime će deficit u RH ponovno biti najveći u Europskoj uniji”, rekao je Ćorić.

Dodao je da ekonomska aktivnost ne pokazuje mogućnost da se deficit smanji za dvije milijarde kuna do kraja godine, kako tvrdi Vlada.

Komentirao je i mjere oko franka.

“Pa mi više jednostavno nismo u mogućnosti komentirati to što je dosad izašlo jer kao što ste i sami svjedoci u našem javnom prostoru postoji potpuni kaos. Ono što je evidentno je da se kod rješenja za franak nije uvažavala činjenica da se treba sjesti za stol i razgovarati. Ta rješenja su donesena prije svega kako bi se, kao što smo i rekli, pokupili glasovi odnosno kako bi se djelovalo na javnost. Da, smatram da je to rješenje postignuto. Vi vidite i sami da jedino što u ovom trenutku, odnosno što u ovom trenutku svjedočimo jeste politika sukoba prema svima i sa svima. Koja je, mi smo to jasno izrazili sama po sebi davno prešla granicu dobrog ukusa”, dodao je Ćorić.

Tvrdi da su banke izuzete iz pregovora po tom pitanju, a da je evidentno da banke na samom početku nisu izrazile dovoljnu spremnost da sudjeluju u rješenju ovog problema i u tom kontekstu ta spremnost je trebala biti veća.

“Postavlja se pitanje kako i na koji način će se sve to odraziti na financijsku poziciju RH u narednom razdoblju, međutim kažem konkretno kad vidimo sam prijedlog mjere odnosno sam prijedlog rješenja ovog problema konkretno na papiru od strane Vlade, onda ćemo moći podrobnije komentirati cijelu situaciju”.

Reiner je komentirao anketu CRO Demoskopa prema kojoj se SDP približava HDZ-u.

“Mogu komentirati samo tako da će srećom vrlo brzo biti izbori pa će izbori pokazati najbolju anketu a ja sam uvjeren da će ta anketa biti na tragu svih onih ranijih anketa u zadnjih dvije-tri godine, tj. da ankete govore jedno a naši izborni rezultati nešto sasvim drugo, puno puno bolje”, kazao je Željko Reiner.

Izvor: Direktno hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...