Početna - IZDVOJENO - Creative StartUp konferencija u Rijeci
web

Creative StartUp konferencija u Rijeci

U Rijeci će se održati konferencija i izložbeni sajam Creative StartUp  od 7. Do 9. svibnja, a posvećeni su  kreativnim djelatnostima, u okviru europskog projekta koji zajedno provode Hrvatska i Slovenija. „Creative StartUp“ će adresirati aktualne teme odnosno aktivnosti i moduse rada u digitalno doba, povezano s kreativnim industrijama: 3D, coworking, remote work, primijenjeni dizajn, crowdfunding.

Projekt su predstavili voditeljica projekta i savjetnica za međunarodnu suradnju u Odjelu za kulturu Grada Rijeke Irena Kregar Šegota te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar. Irena Kregar Šegota uvodno je pojasnila da je konferencija jedna od aktivnosti u sklopu europskog projekta „Creative StartUp“ IPA Hrvatska – Slovenija 2007 – 2013 čiji je Grad Rijeka vodeći partner. Vrijednost projekta nešto je veća od 400 tisuća eura namijenjenih za nekoliko grupa aktivnosti u Hrvatskoj i Sloveniji, s ciljem jačanja kapaciteta kreativnog sektora i mapiranja stanja te izrade strateških dokumenata. Projekt traje od siječnja 2014. do lipnja 2015.
Ivan Šarar najavio je program same konferencije koja će se održati u prostoru ex Bernardija. Naglasio je da je program pripreman s namjerom da bude što korisniji i inspirativniji za lokalne kreativne poduzetnike koji će imati priliku razgovarati s 40 panelista i predavača, stručnjaka u područjima ključnim za razvoj kreativnih industrija.

Konferencija počinje panelom o coworkingu, u četvrtak 7. svibnja, a nakon panela će uslijediti predavanje na tu temu, s primjerima dobre prakse. Nastavlja se 8. i 9. svibnja od 11 do 20 sati, u formi panel rasprava i dijaloga s publikom. Govorit će se o 3D printanju, digitalnim medijima, glazbenim manifestacijama te manifestacijama koje se bave promocijom kreativnih poduzetnika. Jedan od panela je posvećen i temi remote worka, novog modusa rada, a govorit će se i o ulozi dizajna te o novim načinima grupnog financiranja (crowdfunding). Panel rasprava pod nazivom „Izazov i zablude digitalnog doba“ problematizirat će i propitati današnji pristup kreativnim industrijama.

Među predavačima će biti Ivo Špigel, istaknuti poduzetnik i suvlasnik jednog od prvih privatnih informatičkih poduzeća u Hrvatskoj, te Kai Iwasaki i Christian Vanizette, koji će predstaviti globalnu mrežu poduzetnika – platformu za profesionalnu pomoć i podršku pri razvoju ideja, osnovanu s ciljem povezivanja, jačanja i promicanja poduzetničke i kreativne zajednice.

Tijekom trajanja konferencije u prostoru Ex Bernardija održavat će se i sajam na kojemu će 40-ak izlagača predstaviti svoje projekte i rad, a među njima i lokalni dizajneri i kreativni poduzetnici, zatim studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Fakulteta za dizajn u Ljubljani, te gostujući dizajneri iz Slovenije.
Ulaz na konferenciju je slobodan.

Projekt „Creative StartUp“ zajednički provode Grad Rijeka kao vodeći partner, Regionalna razvojna agencija Porin, Hrvatska gospodarska komora, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Visoka šola za dizajn Univerze na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem i Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uskoro asfaltiranje prve dionice ceste u Žegotima

Dogovoreno je da će se završni sloj asfalta duž cijele dionice staviti odjednom što znači da će cesta biti zatvorena ...